Foto-klinika

Foto Klinika – Amira Skopljak

Amira Skopljak iz Sarajeva poslala nam je fotografiju na kojoj dominira efekat zuma koji je, po onome što vidimo, izveden digitalnom obradom. Ovo ne predstavlja manu niti kritiku i u većini slučajeva bolji je izbor od direktno a loše snimljenog efekta. Ipak zadovoljstvo eksperimentisanja fotoaparatom nijedan editor ne može da zameni.
Stoga vam savetujemo da, pored uobičajenog, isprobate i malo drugačiji metod zumiranja. Parametre snimanja podesite tako da vam je vreme eksponianja oko jedne sekunde. Za početak okrenite fotoaparat vertikalno, kažiprstom i palcem leve ruke obuhvatite prsten zuma i čvrsto ga držite. Pritisnite okidač i u tom trenutku okrenete fotoaparat oko prstena. Ovakav način snimanja rezultira spiralnim zumiranjem jer uz okretanje menjamo i veličinu prikaza.
 Amira Skopljak, Sarajevo, Setaliste Amira Skopljak, Sarajevo, Setaliste2

MZF3475

Što se ove fotografije tiče autorka je izabrala izdužen kadar koji je ostavio veliku belu površinu u prednjem planu a ona nepotrebno privlači pažnju. Istovremeno u gornjem delu, sa leve i desne strane, imamo bele površine tako da nas ovaj trougao belina sprečava da gledamo najvažniji deo snimka. Malo “kropovanja” odnosno novi izrez u standardnom odnosu 2:3 odnosu eliminiše donju belinu. Uklanjanje gornjih izvešćemo alatom Warp: selektujemo kompletnu fotografiju (ctrl+a), aktiviramo Warp (Edit>Transform>Warp) i “isteglimo” sliku tako da siluete stabala dođu do ivica snimka.

osrednje

Author: Marija Vukadinović