Talenti

24 sata sa filmskom rediteljkom i fotografkinjom Marcellom Zanki

Marcella Zanki je splitska filmska rediteljka kratke video forme u koju najčešće spadaju muzički spotovi i modni filmovi. Imajući takvu biografiju sasvim očekivani sled događaja bi bio uzeti i fotografiju kao jedan od svojih izraza u umetnosti. Za Refoto magazin, Marcella je vizuelno opisala jedan svoj dan ispunjen plavetnilom, obrtajima i aktivnošću kakva karakteriše njenu svakodnevnicu.

 

2a

 

Ovaj projekt bi trebao prikazati jedan moj uobičajan dan, ali iskreno nijedan moj dan nije uobičajan, svaki dan je pun neočekivanih trenutaka, i odluka koje stvaraju nove neočekivane trenutke.

 

7

 

10

 

11

 

13a

 

Iako sam živjela i na drugim mjestima, rođena sam i živim večinu svog života na moru.
Sve oko mene su samo boje (uglavnom bijele, zelene i plave), puno sunca, palmi i zdravog života pomiješanog sa temperamentnim ludilima, divljim noćima i beskrajnim avanturama.
Ali presjek ovih fotografija zapravo i jesu jedan moj uobičajni ljetni dan u rodnom gradu.

 

17b

 

19a

 

8

 

9

 

16b

 

Ono što je uvijek isto je to što svaki dan počinje sa plavetnilom neba ili mora i zelenilom stabala. Sve je dosta mirno, tiho. Vjetar pušika. Sunce grije jako. Nosiš sunčane naočale i piješ kavu s mlijekom UVIJEK. Preko dana ne pričaš puno. Samo uživaš u bojama, tišini i pogledu (uvijek prema moru!).

 

18

 

20b

 

Zatim kreće gužva oko ručka.Svi su na pazaru i ribarnici. Urlaju bespotrebno, ali nekako ti paše jer si i ti jedan od njih. Nakon laganog ručka koji se uglavnom sastoji od neke salate, kuhanog povrća i ribe jer je prevruće za išta drugo, kreću ludila. Tko preživi avanture, sutra prepričava.

 

15a

 

21

 

Ukratko, dan se dalje sastoji od bježanja na otok, piknike na plažama, penjanje po planinama, upravljanjem trajektom, let hidroavionom, vožnjama autom ili gumenjakom na rajska mjesta, noćnim kupanjima, neočekivanim gostima, plavim bazenima, smirujućim zalascima sunca, čilanjima u kamenim zelenim vrtovima, čašicom vina previše družeći se s nemogućom kombinacijom ljudi. Puno hrane, vina, smjeha, plesa, ponekih svađa, dernjava, pa opet hedonizma.

Da, uz takve dane sam odrasla i živim, to me učinilo režiserom i fotografom jer bila bi prava šteta to SVE ne evidentirati.

 

32

 

31a

 

31b

Katarina Marković

Author: Katarina Marković

filmska rediteljka i fotografkinja iz Beograda

Katarina Marković
filmska rediteljka i fotografkinja iz Beograda