Aktuelnosti

30 godina Visa pour l’Image festivala

Ako pokušamo da se setimo prvog Visa pour l’Image festivala 1989. shvatimo da iz tog vremena ima vrlo malo podataka o ovoj manifestaciji.  Sve je bilo izvedeno u “kućnoj radinosti”, ali sa velikim entuzijazmom i predanošću. Prve dešavanja u Perpignanu bila su u večernjim satima u prostoru Palais des Rois de Majorque i bila su projekcije dijapozitiva. Zanimljivo je to što se tokom projektovanja vlaga iz vazduha u kombinaciji sa vrelinom projektora kondenzovala i formirala čudne efekte. Bio je to prvi festival, ali smatrali smo ga uspehom jer smo osećali da bi ideja mogla funkcionisati, da zaista može biti važna za sve ljude koji rade u fotografskoj i štamparskoj industriji. Festival je postao svetla tačka posebno za fotografske agencije. Bilo je očigledno da moramo postati veći i mi smo to i učinili. Kada smo napunili sedam godina, doba koje se smatra uzrastom razuma, i sami smo bili iznenađeni što smo i dalje tu, ali naš uspeh se nastavio. Zatim smo došli do 10 i onda, brže no što smo želeli, do sadašnjih 30 godina.

Trideset godina nije puno životno doba, ali možemo reći da je dobra polovina. Pre svega, zahvalićemo svima koji su ovde od samog početka, onima koji su nam se pridružili u drugoj godini, i nakon toga svim timovima i radnicima, lojalnim partnerima, javnim i privatnim, koji su tako dugo s nama. U ovom trenutku čak ćemo zahvaliti i onom malom broju onih koji su nas napustili. Svi ste nam pomogli u razvoju. I na kraju posebno želimo da se zahvalimo publici jer je evidentno stalno povećanje broja posetilaca. Izvorna ideja nije se promenila, a primarni koncept i dalje je nastojanje da otkrijemo fotografe koje ponekad previdimo, želja da pružimo podršku mladim i talentovanim autorima, kao i stvaranje prilike da publika vidi mlade fotografe i da oni naprave ime.

Od početka do danas postavljeno je oko 840 izložbi. To što se naša priča nije promenila neki vide kao nedostatak, ali mi to vidimo kao vodeću ili uređivačku liniju odnosno referencu koja objedinjuje sve Visa pour l’Image projekte, one iz prošlosti ili one nove, planirane za budućnost. Sasvim sigurno da je sve ovo priznanje do sada uspešno ostvarenih ciljeva, a uz istu predanost i entuzijazam iskreno se radujemo što ćemo vas ove godine videti u Perpignanu.

Jean-François Leroy

Preliminarni program možete preuzeti sa OVOG LINKA

ReFoto

Author: ReFoto