Domaći Konkursi, Konkursi

5. Fotofiniš

OliveraRadmanović, tema: "Plava"

Pobednik se zove Olivera Radmanović
Olivera Radmanović iz Niša je novo ime na fotografskoj sceni Srbije. Ona je apsolutni pobednik Petog niškog foto-maratona FOTOFINIŠ, u organizaciji fotografskog sajta Fotofiniš i niškog foto-kluba ”FON”, održanog od 23. do 25. avgusta 2013. Takmičeći se sa još 23 fotografa, ona je pobedila u većini od 24 zadatih tema na koje su fotografi takmičari morali da odgovore u roku od 24 časa, snimajući scene u Nišu i okolini. Međunarodni žiri od 24 fotografa je kasnije na svojim ekranima imao po 24 fotografije svake teme bez imena autora, o kojima je glasao bodovima od 0 do 15. Ovaj način glasanje je trenutno najobjektivniji, pa je pobeda Olivere Radmanović time još ubedljivija i potkrepljuje njeno fotografsko i umetničko umeće. Bio je to veliki izazov za sve učesnike, a organizatori Ivan Tošić i Miljan Petrović maksimalno su se angažovali da učesnicima omoguće sve neophodne uslove.
Ovogodišnje teme bile su: ”Spomenici Niša” (pobednik: Lazar Leković); ”Ljubav” (pobednik: Ranko Đurović); ”Gradska gužva” (pobednik: Olivera Radmanović); ”Senka” (pobednik: Vuk Adžić); ”Žablja perspektiva” (pobednik: Ratko Nedović); ”Kontrast” (pobednik: Dejan Pešić); ”Broj” (pobednik: Nikola Branković); ”Minimalizam” (pobednik: Olivera Radmanović); ”Plava” (pobednik: Olivera Radmanović); ”Tekstura” (pobednik: Lazar Leković); ”Tragovi vremena” (pobednik: Vuk Adžić); ”Pokret” (pobednik: Ranko Đurović); ”Leto u gradu” (pobednik: Mikica Andrejić); ”Voda” (pobednik: Mikica Andrejić); ”Ritam” (pobednik: Jan Valo); ”Krug” (pobednik: Marija Pavkov); ”Čovek u poslu” (pobednik: Vuk Adžić); ”Komunikacija” (pobednik: Zoltan Bisak); ”Savremena arhitektura” (pobednik: Marija Pavkov); ”Pogled” (pobednik: Kiril Strkov); ”Saobraćaj” (pobednik: Olivera Radmanović); ”Ulaz” (pobednik: Vuk Adžić); ”Svetla grada” (pobednik: Olivera Radmanović); ”Fotograf na delu” (pobednik: Vuk Adžić). Uz Oliveru, koja je osvojila najviše bodova, naročito su se istakli Vuk Adžić (drugo mesto), Lazar Leković (treće mesto), Marija Pavkov, Ranko Đurović i Mikica Andrejić.
Ovo veliko i vredno takmičenje rezultat je privatnog angažovanja dvojice velikih entuzijasta iz Niša – Ivana Tošića i Miljana Petrovića, iako ovako dobro osmišljena manifestacija zaslužuje pažnju šire fotografske javnosti i resora zaduženog za kulturna dešavanja u Nišu, ali i Srbiji. Godina jubileja cara Konstantina, rođenog u Nišu, mogla je da se iskoristi za okupljanje fotografa iz celog sveta. Jedna od varijanti mogla je da bude kada se, na primer, na Guglu otkuca Konstantin ili Constantine, odmah pojave fotografije Niša i naše Srbije, ali je za to trebalo obezbediti sredstva.
Ono što nas ne sprečava jeste da Konstantin bude sledeće godine jedna od 24 tema ovog takmičenja.
Niš je veoma fotogenično mesto i nema fotografa koji se tamo ne vraća rado, a onaj ko se prvi put nađe, sigurno će se u njega odmah zaljubiti, jer ako je Novi Sad srpska Atina, onda je Niš sprski Dubrovnik. Niški foto-portal FOTOFINIŠ je dosta učinio svih ovih godina da okupi foto-zajednicu koja broji više od hiljadu članova. On će Oliveri Radmanović organizovati samostalnu izložbu u nekoj od niških galerija. To je prilika da se svi ponovo okupimo u Nišu, gradu koji pogrešno traži sreću u industriji, a već je ima u svojim temeljima koje samo treba otkopavati. Fotografi su već dobar deo otkopali, jer oni imaju oko za te stvari. Valjda će neko ko čita naš ReFoto to i videti.