Obrada fotografije

ACR 8.x

ACR prvi korak

Nije lako napisati tekst o nečemu što je fotografima toliko korisno, a sada je dobilo i nove opcije koje su upotrebnu vrednost podigle na potpuno nov nivo. S postavljanjem ACR-a među filtre, ovaj dodatak će nesumnjivo postati jedna od najčešće korišćenih alatki u obradi digitalnih fotografija

Nov Camera Raw

Obično se svet bori protiv monopolizma koji se odnosi na određene proizvode ili usluge. Ali, kada je ”Adobe” u pitanju, njihov monopolizam ne nastaje na uobičajene načine koji nam smetaju. Proizvodi koji izlaze iz ove korporacije jednostavno nemaju konkurenciju i obično se svi eventualni komentari svode na rečenicu da neki drugi program, u našem slučaju editori digitalnih slika, radi kao Photoshop. I, tu negde je i kraj komentara jer ta rečenica jeste apsolutno tačna – svi ostali editori rade baš tako, “kao Photoshop”, ali nijedan ne uspeva da donese toliko mogućnosti i brzine u radu da neprikosnovenog vladara ovog područja IT tehnologije obori s trona. Možda ovo zvuči pretenciozno i čudno, ali vreme je da se setimo programa (čije ime neću pominjati) i korporacije koja je javno izjavila kako bi mogla da otkupi ”Adobe”. Program jedva da i postoji, a imena korporacije niko se ne seća. ”Adobe” je na uvredu odgovorio neverovatnim programom koji je kvalitetom uništio konkurenciju. I takva priča traje bez prekida, voleli mi ”Adobe” ili ne.

Lucky 7 i cc

Što se tiče obrade fotografija, ona je postala ozbiljna onog trenutka kada je počela masovna upotreba “sirovog” formata snimaka koji je dozvoljavao mnogo ozbiljniju obradu nego što je to bilo moguće sa standardnih formata. Proizvođači su smišljali svoje ekstenzije za fajlove, ”Adobe” je počeo polako da standardizuje stvari ubacivanjem univerzalnog formata .dng – u prevodu “digitalni negativ”. Uglavnom, prvi opcioni dodatak Camera Raw 1 pojavio se pre 11 godina (2002.) u verziji 7.1. Igrom slučaja, ako ga kod ”Adobea” uopšte ima, nakon “sedmice” počela je nova CS serija koja je ponovo stigla do nove, sedme inkarnacije – čije je kodno ime bilo Lucky 7, a Creative Suit postao je Creative Cloud – CC. Iako se špekulisalo kako će korisnici prethodne verzije Photoshopa biti uskraćeni za “update” dodatka ACR, to se nije dogodilo, tako da, čak i da niste rešili da barem isprobate novi CC, niste uskraćeni za najnoviju verziju ACR-a i sve njene mogućnosti.
A deo onoga šta može najnoviji ACR videćete na sledećim stranama. Što se mene tiče, u meniju Filters nemam više nijedan Plug-in, jer je bilo koji efekat moguće uraditi jednostavnije i bolje pomoću alata i opcija koje već postoje. A na sledećoj strani je primer obrade gde u samo pet koraka “sirovu” fotografiju dovodite u “skuvano” stanje. A na meniju je samo delikates.

Ceo članak i sve primere možete pogledati u ReFoto 107 koji možete poručiti na Refoto pretplata + stari brojevi