Foto-škola, Teme

ACR – Obrada video slojeva

Obrada video sloja
U Refoto broj 108 koji će biti u prodaji od četvrtka 28.11.2013. očekuje vas tekst Milana Živkovića o obradi video u slojeva u netipičnom programu – Fotošopu. Naime, svoje veliko iskustvo u obradi fotografija, pre svega u potprogramu Adobe Camera Raw, Milan je primenio i na video materijal. Iako brzina nije vrlina ovakvog načina obrade, mogućnosti su zaista neverovatne i vrlo kreativne.

Objavljujemo delove teksta uz video primer, a sam proces obrade možete u celosti pročitati u Refoto 108.

Moćni ACR za retuš video-snimaka

Jedna od stvari koja je do sada bila nezamisliva u amaterskoj obradi video-snimka jeste uklanjanje neželjenih delova , tj. retuš. S obzirom na to da je nov ACR sada moguće (uz Photoshop CC) koristiti kao filtar, dostupne su nam i sve pogodnosti koje ima i koje su doslovno sakupljene na jednom mestu. Ono što ćemo koristiti svakako su standardna podešavanja, uključujući tu i opciju Clarity, ali u ”kutiji s alatom” nalazi se još mnogo toga. Iako nema toliko podešavanja koliko imaju slični alati unutar samog programa, ono što je nama zanimljivo krije se iza ikonice s ”hintom” Spot Removal Tool…

 

Kompleksan retuš video-snimaka

Tokom snimanja po Deliblatskoj peščari na brdašcu se pojavio pastir. Izgleda da često dovodi svoje stado na to mesto jer je baš tu sebi napravio klupu. S obzirom na to da je za snimanje iskorišćen teleobjektiv od 500 mm, a da je krop faktor Nikon 1 fotoaparata 2,7, shvatićete da je bio zaista daleko i da nije bio svestan našeg prisustva. Ta video-sekvenca ispala je neverovatno lepa jer su s njim i njegovi psi, a i leptiri se motaju okolo, jasno vidljivi prema nebu. Ali ono što nije bilo moguće izbeći jesu žice dalekovoda koje definitivno kvare doživljaj. Verovali ili ne, ali njih je moguće ukloniti…

 

Efekat kaleidoskopa

Nekada su fotografi ovakve efekte mogli da dobiju jedino komplikovanim sistemima ogledala, bilo prilikom snimanja ili povećavanja fotografije u laboratoriji. Pre nekoliko godina predstavljali smo program Corel Painter koji je imao alat kojim je bilo lako napraviti veoma zanimljive efekte kaleidoskopa. Ali kako isto to uraditi pokretnim slikama? Podsetiću vas da skoro sve što možete uraditi s fotografijom možete uraditi i s videom.

 

Efekat Photoshop filtra

Možete pogledati i tri primera na kojima je prikazana razlika između ”sirovog” snimka i onog nakon obrade ACR filtrom gde je primenjeno nekoliko filtara koji video-snimak doslovno pretvaraju u pokretnu sliku ili grafiku.