Aktuelnosti

Almanah Foto saveza Srbije

Pre par godina Foto savez Srbije izdao je prelepu fotomonografiju pod nazivom “Almanah Foto saveza Srbije”. Ideja da se knjiga dodatno promoviše izložbom nastala je tokom ovogodišnjeg festivala “Žisel” u Omoljici (o tome je Refoto već pisao) a sada je ova izložba nastala od fotografija iz Almanaha svojevrsni inicijal, osnov nove zbirke ili kolekcije koja bi bila čuvana u posebnom prostoru Centra za kulturu Kovin koji je već dobio naziv: Arhiv fotografije Foto saveza Srbije.
Od sledeće godine u kovinskom Centru za kulturu biće pokrenuta kulturna manifestacija koja bi zainteresovanima predstavila deo kulturnog nasleđa Srbije i to onog koji je vezan za fotografsku umetnost. Nakon konsultacije sa gospodinom Branislavom Brkićem, predsednikom Foto saveza Srbije predloženo je da se u Centru za kulturu Kovin organizuju fotografska dešavanja koja bi završavali serijom izložbi pod nazivom “Majstori srpske fotografije”. Svake godine bi u martu ili aprilu (ovaj termin izabran je zato što se većina ostalih festivala dešava obično krajem godine) jednu nedelju posvetili fotografiji i to tako što bi u Kovin pozvali pet fotografa, majstora ili kandidat majstora fotografije. Tokom tih pet dana fotografi bi bili “aktivni gosti” odnosno domaćini bi ih upoznali sa Kovinskom opštinom, a oni bi tokom posete fotografisali i svoje fotografije ostavili u posebnoj arhivi. Pratioci svakom fotografu bili bi mladi zainteresovani za fotografsku umetnost – iz mesta u kojem se snima. Na taj način bi bio rešen i problem oko vođenja i brige o gostu u određenom mestu a mladi fotografi imali bi svojevrsnu radionicu umetničke fotografije i to uživo!
Tokom tih pet večeri pozvani autori održali bi prezentacije svog rada putem portfolija i/ili projekcijom radova. Takođe bi svakog autora predstavili sa 20 izvedenih fotografija tako da bi u galeriji bila izložba od 100 radova. Dela bi bila izvedena prema pravilima Digigraphie odnosno prema strogim pravilima arhiviranja tako da bi se nakon svake izložbe u Centru za kulturu Kovin našla zbirka od 100 fotografija koje mogu da traju i do 400 godina. Od 40 fotografija po autoru bi se napravila knjiga od preko 200 strana koja bi bila deo edicije – svojevrsne biblioteke kakva ne postoji nigde kod nas. Uz saglasnost autora, pored izloženih radova, sačuvali bi i njihovu prezentaciju u elektronskom formatu i na taj način, iz godine u godinu,  nastala bi jedinstvena arhiva za koju smatramo da je neophodna.
Zato vas pozivamo da dođete na otvaranje izložbe koja se sastoji od 119 fotografija istog broja autora: “Iz Almanaha Foto saveza Srbije” i tako podržite ideju o stvaranju Arhiva fotografije Foto saveza Srbije.

 

ReFoto

Author: ReFoto