Aktuelnosti

Belocrkvanski karneval Bela galerija, Bela Crkva 4. oktobar 2018

Juče je u “Beloj galeriji” bilo otvaranje dve izložbe sa istom tematikom: Belocrkvanski karneval. Prva izložba konkursa za izbor najbolje fotografije nastale na Karnevalu sastoji se od 40 fotografija koje su snimili posetioci ove manifestacije tokom njenog trajanja. Izložba je realizovana tako da je otporna na vremenske (ne)prilike i postavljena je na panoima ispred galerije. Osvetljena dodatnim reflektorima svakako privlači pažnju prolaznika koji na fotografijama otkrivaju ono što možda nisu videli na samom karnevalu. Posetiocima su podeljeni flajeri na kojima je prvonagrađena fotografija koja je, po mišljenju žirija, na najbolji način prikazala duh ovogodišnjeg Belovrkvanskog karnevala.


Autori najboljih fotografija dobili su veoma stimulativne nagrade koje bi trebalo da potaknu sve prisutne da na sledećem karnevalu snime još bolje fotografije a njih su obezbedile sve institucije “umešane” u ovo dešavanje. Refoto portal dodelio je poznate fotomonografije Dragoljuba Tošića i Tomislava Peterneka, 100 broj časopisa Refoto, majice Nikon,Epson je dao vaučere za štampu od 20 do 3 fotografija – prema nagradi, dok je TO Bela Crkva dala promotivne poklone i majice Karnevala. Mislimo da su najzanimljivije svakako bile sledeće nagrade: Kancelarija za mlade i UKD Centar za kulturu Bela Crkva u saradnji sa Refoto studiom i školom fotografije obezbedili su vaučere za šest budućih polaznika Refoto škole fotografije. Ovakve nagrade bile su lepo iznenađenje za sve nagrađene koji su prisustvovali otvaranju.

Unutar galerije postaljena je izložba Milana Živkovića pod nazivom “Karneval”. Ova izložba predstavlja fuziju izložbe “Karneval – portreti” (koja je svoju premijeru imala tokom ovogodišnjeg “Žisela” u Omoljici) i još 100 fotografija na kojima su karnevalska dešavanja (3 fotografije 42×100 cm, 30 fotografija 42×70 cm, 25 formata A3 i 72 A4 fotografija. Postavljene kao kolaž daju hronološki prikaz dešavanja uz najzanimljivije trenutke. Organizatorima Karnevala autor je ostavio još pedesetak većih fotografija koje su namenjene budućima postavkama u nekim većim galerijama od kojih je prva sledeća najverovatnije jedna u crnogorskom karnevalskom gradu Budvi – ali o tom potom! U prostoru galerije održana je projekcija sadržaja i promocija knjige Milana Živkovića “Belocrkvanski karneval” koja je dodatno “oružje” namenjeno daljem promovisanju karnevala.

Još jednom se zahvaljujemo svim učesnicima, RefotB ekipi i timu Belocrkvanskog karnevala. Posebna zahvalnost ide predstavnicima kompanije Epson koja je pomogla štampu izložbe ali i svih kataloga i pratećeg materijala.