Fotoaparati

Canon obeležava desetu godišnjicu serije EOS 5D

Canon obeležava desetu godišnjicu svoje čuvene serije EOS 5D. Prvi put predstavljen u septembru 2005. transformisao je tržište D-SLR fotoaparata kao prvi napredni D-SLR fotoaparat za amatere koji je koristio CMOS senzor punog formata (35,8 x 23,9 mm). Dostupan po konkurentnoj ceni taj fotoaparat omogućio je fotografima entuzijastima da iskoriste impresivan kvalitet slike i kreativne fotografske alate koji su tradicionalno bili dostupni samo u profesionalnim D-SLR fotoaparatima sa senzorom od 35 mm, doprinevši tako daljem širenju i uspehu fotoaparata sa senzorom punog kadra.

U novembru 2008. Canon je predstavio model druge generacije iz ove serije – čuveni EOS 5D Mark II koji je otvorio put za snimanje filmova. Uređaj je doneo revoluciju u snimanje Full HD videa za fotografe i iskoristio popularnost D-SLR fotoaparata za snimanje filmova. EOS 5D Mark II zatalasao je filmsku industriju i industriju snimanja video-zapisa video-performansama velikog senzora po konkurentnoj ceni. U spoju s izuzetnim kvalitetom slike i većom kontrolom dubinske oštrine, omogućio je snimateljima da iskoriste Canonovu široku ponudu različitih zamenjivih objektiva iz serije EF.

U martu 2012. Canon je predstavio EOS 5D Mark III koji je značajno poboljšao foto i video-mogućnosti prethodnog modela, te ponudio veću preciznost automatskog fokusiranja i veću brzinu uzastopnog (burst) fotografisanja. EOS 5D Mark III je doživeo veliki uspeh na tržištu i kao jedan od najboljih D-SLR fotoaparata ove kompanije služi kao pokretač neprekidnih inovacija u seriji EOS.

U februaru 2015. Canon je predstavio i EOS 5DS i EOS 5DS R – transformirajući sistem EOS s novom generacijom D-SLR fotoaparata punog formata s ultravisokom rezolucijom. Nadilazeći granice senzora od 35 mm, novi fotoaparati nude najveću rezoluciju ikad viđenu u senzorima punog kadra, zapanjujućih 50,6 megapiksela.

Kroz sopstvenu proizvodnju svih vitalnih delova za digitalne fotoaparate EOS, Canon je stvorio izuzetno veliku ponudu. Svaki model u seriji, uključujući EOS 5D, konstruisan je da ponudi najbolje performanse slike, zahvaljujući evoluciji u inovativnoj tehnologiji. Da bi podržao  različite potrebe fotografa, Canon će i dalje ojačavati svoju seriju D-SLR fotoaparata EOS, koja uživa široku podršku među profesionalnim korisnicima, ali i amaterima i entuzijastima.

www.canon.rs

Boris Bjelica

Author: Boris Bjelica