Aktuelnosti

CLASH, THE IMAGES SAID Radionica o foto-knjigama

PETAK, 16.00-20.00
SUBOTA I NEDELJA 11.00-20.00
Maksimalno 10 učesnika/-ica
Cena: 5000 rsd / 43 Eur aprox
Jezik: engleski

Mentorka: Valentina Abenavoli

Valentina Abenavoli je italijanska urednica i dizajnerka, koja trenutno živi u Istanbulu. Nakon diplomiranja na studijima fotografije, master studija u književnom izdavaštvu i nekoliko različitih poslova, 2012. godine je zajedno sa Alexom Bocchettom osnovala izdavačku kuću Akina. Ova nezavisna izdavačka kuća sarađuje sa novim i već etabliranim fotografima, u uređivanju i produkciji ograničenih tiraža „izazovnih“ knjiga, koje su često ručno izrađene. Svoju prvu autorsku knjigu pod nazivom „Anestezija“ je objavila 2016. godine, nakon koje je usledila „Žetva“, drugo poglavlje nezavršene trilogije o temama empatije i zla. Učestvovala je u nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Pored toga, radi kao freelance urednica i dizajnerka knjiga.

CLASH, THE IMAGES SAID je trodnevna diskusija o vizualnoj priči u foto-knjigama. Praksa čitanja foto-knjiga, koja uglavnom predstavlja intiman i meditativan trenutak, ima drugačiji potencijal kada se dešava unutar grupe ljudi. Tokom ove radionice ćemo analizirati razloge zbog kojih sve više fotografa u današnje vreme sve češće biraju foto-knjige kao medij komunikacije, i otkrićemo nejasnoće i sukobljenosti između nekoliko slika u nizu.

Od večnih klasika do nešto eskperimentalnijih primera, foto-knjige dopuštaju veoma širok prostor za imaginaciju i narativ. Tokom ove radionice ćemo detaljno analizirati nekoliko studija slučaja, kako bismo shvatili strukturu vizualnog dela, a kroz male grupne vežbe, učesnici/-e će dobiti korisne smernice kako da ponovno promisle o sopstvenim projektima u formi knjige.

PRIJAVA:
Za učešće u radionici, nije neophodno imati fotografski projekat u naprednoj fazi, koji bi se mogao pretvoriti u publikaciju, iako bi to bio naš savet. Fotografi, predavači i urednici su više nego dobrodošli da se pridruže radionici.

Za potrebe radionice, svi učesnici/-ice treba da odštampaju odabranih 25 slika (po mogućnosti, da budu u okviru istog rada) u maloj veličini. Ukoliko učesnici/-ice trenutno nemaju sopstvene fotografije, od njih se očekuje da pripreme fotografije iz arhive ili isečke iz novina.
NAPOMENA: tokom ove radionice se neće raditi na dummy-jima.

Prijave sa preliminarno odabranih 25 fotografija poslati na sledeću email adresu: valentinaabenavoli@gmail.com, uz obavezno navođenje naslova radionice.

Krajnji rok za slanje prijava je 28. mart 2018.

facebook link:

https://www.facebook.com/events/557670891286836/

ReFoto

Author: ReFoto