Blog, Istorija fotografije

Dali Atomicus – priča iza slike

1948. godine, daleko pre nego što je postojao Photoshop ali i kompjuter, sastao se jedan vrlo dinamičan duo, slikar i fotograf koji su napravili temelj za kreativan portret.

Naravno reč je o Salvador Daliju i Philippu Halsmanu. Time Magazin je nedavno objavio video objašnjavajući na šta je sve tim bio u stanju da uradi za ove odlične snimke.

Američki fotograf Phillip Halsman  1941. godine upoznao je nadrealističkog umetnika Salvador Dalija u Njujorku kada su i počele njihove prve priče o saradnji. 1948. godine se rodila ideja za rad “Dali Atomicus” koji istražuje ideju suspenzije, prikazuje tri “leteće” mačke, voda u vazduhu i lebdeće ramove za slike. Halsman je napravio fotografiju iz 28 pokušaja, dok konačno nije bio zadovoljan rezultatom.

Dali Atomicus (3)

Priprema pred fotografisanje

Dali Atomicus (4)

Dali je prekasno skočio, a na drugoj fotografiji mačka mu je prekrila lice

Dali Atomicus (5)

Smetnje na fotografiji, sekretarica u kadru i stolica koja prekriva Dalijevo lice

Halsman bi računao do četiri pre nego što pritisne okidač, dok su mačke i voda bacani na “tri”, a sam Dali bi skočio kad čuje broj “četiri”. U eri pre digitalnih kamera, Halsman je morao da se zaputi u svoju mračnu sobu nakon svakog pokušaja, kako bi video koje promene mora da napravi za sledeću fotografiju. Ta pauza je dala vremena njegovom asistentu da smiri mačke i očisti vodu pre nego što bi ponovo pokušali celu stvar.

IMG_3483_copyrs_l

Video možete pogledati klikom na link.

ReFoto

Author: ReFoto