ReFoto konkurs

Ekskluzivno – radionica mokrog kolodijumskog procesa

Časopis ReFoto organizuje ekskluzivnu radionicu mokrog kolodijumskog procesa, plemenitog postupka stvaranja fotografije koji datira još iz 1851. godine, a predstavio ga je Frederick Scott Archer. Karakteriše ga rad mokrim pločama na koje se nanosi rastvor kolodijuma, a specifičan je po žuto-zelenom tonu i izuzetno velikom rasponu sivih tonova. Radionicu drži Uglješa Dapčević koji je fotografiju učio u Danskoj, kod Emila Šildta (Emil Schildt). Svoje znanje o kolodijumskom postupku stekao je kod čuvenog Kvina Džejkobsona (Quinn Jacobson) u Nemačkoj. Diplomirao je kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, dok se fotografijom intenzivno bavi već desetak godina istražujući, uglavnom, klasične analogne procese i rad velikoformatnim fotoaparatima.

Uglješa Dapčević – Autoportret

Tema radionice: modni portret.
Datum održavanja: od 26. do 27. aprila.
Vreme trajanja: od 10h do 18h (sa pauzom za ručak u trajanju od 1h).
Cena: 250 evra (29.000 dinara).
Prijave i uplate: do 18. 4. 2014.
Broj polaznika: maksimum pet

U cenu radionice uračunata je foto-oprema (velikoformatni fotoaparat s originalnim Petzval objektivom s kraja 19. veka), rasveta, model, modni artikli, hemijske komponente i rastvori neophodni za ceo postupak, ploče, materijal za završnu obradu, zaštitna oprema, ručak i osveženje.

Radionica će započeti teorijskim predavanjem o samom procesu, uvodom u hemijski postupak (svaki polaznik dobija skripte o procesu). Sledi rad velikoformatnim fotoaparatom, određivanje ekspozicije, razvijanje ploča. Naglasak je na tehničkom osposobljavanju polaznika u tehnici mokrog kolodijuma, prilikom kog će se polazicni međusobno fotografisati. Na taj način svako će dobiti i sopstveni portret u ovoj plemenitoj tehnici. Sledećeg dana sledi kreativno snimanje modnog portreta sa modelom, u kreaciji domaćeg modnog brenda Morfium.

Svaki polaznik dobiće sertifikat o završenoj radionici.

Prijave i sve dodatne informacije na: citaoci@refoto.rs ili na telefon 011/3449641

 

ReFoto

Author: ReFoto