Oprema

Epson L1455

Kada je u julu kompanija Epson objavila da je prodaja ITS (Ink Tank System) štampača dostigla broj od 15 miliona vest je došla kao potvrda onoga o čemu smo više puta pisali a to je da ovakav način štampanja po kvalitetu i ceni teško da može biti nadmašen. Prvi put su se ovakvi štampači pojavili 2010. u Indoneziji. Veoma brzo koncept je prihvaćen širom sveta a posebno u zemljama u razvoju jer, zahvaljujući velikim tankovima, korisnik dobija izuzetno nisku cenu štampe – onakvu kakvu nikad pre nije bilo moguće zamisliti u segmentu inkdžet štampe. Danas pojedini štampači posebno namenjeni radu u kancelarijama, odnosno štampanju crno-belih dokumenata, brzinom i kvalitetom pariraju laserskim štampačima i uz to imaju nižu eksploatacionu cenu.

Slika 1

Istraživanjem tržišta Epson je došao do rezultata koji je pokazao interesovanje za multifunkcijski uređaj sposoban da štampa obostrano u A3 formatu (odnosno A3+ u ovom slučaju). I tako je nastao Epson L1455, uređaj koji ima trenutno najnižu cenu štampe među štampačima A3 formata. Obostrana (Duplex) štampa postaje sve veća potreba jer se podiže ekološka svest a u slučaju velikih obima štampe ni ekonomska stavka nije mala jer se u proseku troši nešto manje od polovine neophodne količine papira.

Zahvaljujući PrecisionCore štampajućim glavama i dokazanoj Micro Piezo tehnologiji uređaj štampa 18 strana A4 i 10 strana A3 formata u minutu.

Epson L1455 dolazi sa posebno velikim flašicama mastila (Yield Ink Bottle) gde je količina crne dovoljna za 10.500 strana a ostale tri boje (cian, magenta i žuta) mogu odštampati isti broj strana – zajedno. Flašice sa mastilom koje se kupuju kada zatreba dopuna imaju kapacitet od 6.000  odnosno 6.500 strana). Ovo je posebno zanimljivo istaći jer obično svi proizvođači uređaja isporučuju takozvani “starter toner kit” koji ima mali kapacitet ali Epsonov pristup je od početka ITS sistema neobičan i veoma drugačiji jer je orijentisan ka smanjenju troškova štampe. Prilikom kupovine uz štampač se isporučuje ozbiljna količina mastila: 2x140ml crne boje i 6x70ml boja (2 x cyan, 2 x žuta i 2 x magenta). Treba dodati i to da je punjenje mastilom još jednostavnije nego kod prvih ITS štampača jer se tankovi pune direktno, bez potrebe za skidanjem i okretanjem tankova sa nosača.

Uređaj je prvenstveno dizajniran za rad u preduzećima i zato ima mogućnosti Ethernet, Wi-Fi, i USB 2.0 konekcija a uz to ima i SD i Memory Stick čitače memorijskih kartica kao i USB priključak sa USB Host funkcijom što pruža neograničene mogućnosti štampanja, skeniranja i kopiranja. Kada već pominjemo fotokopiranje Epson L1455 ima ugrađen i ADF (Automatic Dokument Feeder) uređaj koji ima kapacitet automatske izmene 35 strana. Uređaj ima ugrađen A3 skener rezolucije 1.200×2.400 dpi koji koristi CIS (Contakt Image Sensor) tehnologiju.

Kako je većina Epson ITS štampača nastala na bazi već proverenog modela to je slučaj i sa uređajem koji nosi oznaku L 1455. On je zasnovan na modelu Epson WorkForce WF-7610DWF  kojem su dodati ITS sistem “infuzije” i još jedna kaseta za papir kapaciteta 250 strana. Sada su nam na raspolaganju tri “ulaza” za papir što znači da možemo istovremeno koristiti različite vrste papira različitih dimenzija.

Kada sumiramo tehničke informacije pred nama je uređaj namenjen kancelariji ali koji se može itekako “snaći” i u okruženju fotografske radnje gde je dijapazon ponuđenih usluga upravo takav: izrada fotografija, fotokopiranje i uslužno skeniranje.

 

Ako se Epson ITS ili WorkForce PRO ink-jet štampač nakon kupovine prijavi na Epson internet sajt ostvaruje se pravo produženja garancije sa 1 na 3 godine. To je nova dodata vrednost na Epson ITS  štampače kojima proizvođač hoće još više da uveri korisnike u njihov kvalitet.

 

Tip                                     Multifunkcijski inkjet

Boja                                  U boji

Funkcionalnost           4-u-1: štampač, skener, kopir, faks

Format                            A3+

Sistem štampe             On-demand inkjet (Piezo Electric)

Rezolucija štampe       4.800 x 1.200 dpi

Duplex štampa            Da

Brzina mono                 18ppm

Brzina štampe u boji   10ppm

Duplex štampa            8.7ppm (monohromatski), 8.7ppm (u boji)

Skeniranje                    Senzor CIS

Rezolucija skeniranja  2.400 x 1.200 dpi

Faks     Tip                      G3

Memorija                        550 strana

Funkcije                              PC Fax, Auto Redial, Odloženo slanje

Povezivost                         LAN (mrežni), USB, Wi-Fi

Ostale osobine                USB 2.0 priključak, Wi-Fi Direct

Potrošni materijal

Kapacitet inicijalnog tonera (crni)     10.500 strana

Kapacitet inicijalnog tonera (u boji)   10.500 strana

Ostalo

Displej LCD u boji

Podržana debljina papira        64g/m² – 250g/m²

Dimenzije                   666mm x 486mm x 418mm

Masa                            23kg

Boja Crna

2x140ml crne boje u pakovanju, 6x70ml boja u pakovanju (2xCyan, 2xŽuta, 2xMagenta)

Cena maloprodajna sa PDV-om i iznosi 899 EUR