Aktuelnosti

Fabrika fotografa slavi 4. rođendan

Četvrti rođendan fabrike fotografa biće obeležen u znaku izložbe Made in Fabrika fotografa 4 – u Ciglani, gde će 49 Fabrikanata prikazati fotografije koje su nastale od perioda osnivanja do danas. Najmlađi Fabrikat je Petra i ona sada ima četiri godine, a najstariji je u penziji. Uz izložbu, startuje i projekat pod nazivom “Spajalica” koji ima za cilj da prikaže rad domaćih i stranih umetnika, njihovo povezivanje, ali i međusobno povezivanje i publike zainteresovane za umetnost i kulturna dešavanja.

FABRIKA FOTOGRAFA

Osnovana je sredinom oktobra 2013. godine kao realizacija brižljivo razmatrane odluke – da se osnuje mesto na kom će se stvarati dobri kadrovi.

Osnivač i glavni predavač je Aleksandra Popović, docent na Novoj akademiji, sa dugogodišnjim iskustvom u medijima i više samostalnih izložbi.

Ideja koja stoji iza toga je jednostavna: željada svet više uživa u dobrim kadrovima, bilo da se govori o veštinama fotografa, ili onoga što kazuju njihove fotografije.

Danas je fotografija dostupnija nego ikad i suočavamo se sa time da se ona drugačije doživljava nego pre samo nekoliko decenija. To se na prvom mestu odnosi na njenu hiperprodukciju, pošto nam više ne nedostaje stvari o kojima smo nekad morali da mislimo (Imamo li mesta na filmu? Kad će biti gotovo razvijanje filma? Gde mi je fotoaparat baš sad kad mi je potreban?). U moru fotografija napravljenih sa idejom da će barem jedna biti dobra, neminovno dolazi do gubljenja vremena i pada kvaliteta fotografije, pošto se njom više ne moramo baviti sa istom posvećenošću kao što smo morali kada je ovo bio skuplji i manje dostupan hobi, odnosno zanimanje.

Zato je osnovana Fabrika fotografa: sa misijom da što više ljudi bude naučeno kako da pravi dobre fotografije, iz što manje pokušaja i sa što je moguće manje potrebe za obradom.

Fabrika fotografa je tu da ljude, umesto da budu samo slučajni svedoci prizora vrednih pamćenja, nauče kako da zabeleže trenutak, tako da i drugi mogu da osete njegovu moć, i na taj način osete emociju zabeleženu putem fotografije.

SPAJALICA

„Spajalica“ je projekat galerije Ciglane, služi da prikaže rad domaćih i stranih  umetnika ali i da radi na njihovom povezivanju na različitim projektima. Ideja je da se umetnički projekti-izložbe različitih medija preklapaju vremenski radi što veće posećenosti i umrežavanja kako umetnika tako i publike.

Spajalica ima za cilj da napravi jedinstvenu bazu umetnika koja će biti dostupna domaćim i stranim institucijama umetnosti.

ReFoto

Author: ReFoto