Fotografi

Ferotipije poznatih na Sandens festivalu u Juti – Victoria Will

Sandens festival je veliki filmski festival koji se u januaru 2014. održao po 28. put. Fotografkinja iz Njujorka, Victoria Will, bila je jedan od oficijalnih fotografa festivala u protekle četiri godine, ali je ove godine rešila da uradi nešto drugačije.

Viktorija Vil (Victoria Will) je na Sandensu napravila seriju nesvakidašnjih portreta poznatih ličnosti koje su bile gosti festivala. Za razliku od uobičajenih savršenih, ”upeglanih” i gotovo plastičnih portreta kakve uglavnom možemo da vidimo kada su poznati u pitanju, Viktorija je rešila da zvezde festivala ovoga puta fotografiše starim kolodijumskim postupkom i da ih tako smesti u neka davno prošla vremena.

 

© Victoria Will

Jason Schwartzman

 

Svaki portret je jedinstven i unikatan, nastao na tankoj čeličnoj pločici na koju se namaže kolodijumska emulzija koja se eksponira dok je emulzija još vlažna. Na ovaj način moderni glumci Holivuda  postali su na neki način akteri nemih filmova, puni drame i čiste ekspresije, a same ferotipije su pune tekstura i skoro opipljivih detalja koji daju tu neodoljivu draž prošlih vremena i ručno rađenih fotografskih postupaka.

 

© Victoria Will

Diane Kruger i Britt Marling

 

[signoff]Ferotipija je pozitiv pravljen koloidnim postupkom direktno na metalnoj ploči. U Americi je bila veoma popularan vid pravljena relativno jeftinih portreta koji su mogli da se šalju poštom ili da se nose u džepu, jer nisu bili toliko osetljivi. Posebno su bili popularni za vreme civilnog rata kada su vojnici mogli da šalju svoje slike kućama. Kao fotografija, ferotipija je manje cenjena od dagerotipije i ambrotipije.[/signoff]