Zanimljivosti

Festival “Visa pour l’image”

“Naša želja jeste da na Festivalu “Visa pour l’Image” prikažemo i ujedno sagledamo kompletan svet. Ujedno javno postavljamo pitanje zašto se od trideset i više oružanih sukoba u svetu, samo mali broj pokriva velikim brojem vesti?”
Jean-François Leroy

Međunarodni festival fotožurnalizma prvi put je svetu predstavio radove fotoreportera 1989. godine. Ovo, dvadeset deveto izdanje, trajaće od 2. do 17. septembra 2017. godine.
Festival će prikazati međunarodne vesti viđene okom fotografa odnosno fotoreportera koji imaju neverovatnu sposobnost i odvažnost da događaju priđu što je moguće bliže. Uzbudljivo je to što će nam pokazati i ono što često izostane u štampanim i elektronskim medijima a to je njihov lični pečat, ono što su videli, čuli i, što je najvažnije, preživeli.

Posetioci će moći da vide čak 25 izložbi fotografija (na koje je ulaz slobodan) postavljenih na istorijskim mestima grada. Prošle godine izložbe je posetilo čak 186.000 ljudi. Mi ćemo vam autore ovih izložbi ukratko prikazati na našem portalu a vi možete više informacija potražiti na njihovim sajtovima.

 

 

 

 

 

Od 4. do 9. septembra, tokom takozvane Profesionalne nedelje, održaće se susreti sa autorima, tribine i okrugli stolovi, projekcije filmova ili po prvi put prikaz rada magazina Live (6. septembar u organizaciji Scam-a).

Večernje prezentacije biće održane u prostoru Campo Santo. U program je uključen i hronološki prikaz novinskih priča prošlih godina, izveštaji i komentari na temu socijalnih odnosa i problema, ratova, priča koje su postale udarne vesti ili onih dešavanja koja su namerno držana u tajnosti. Biće pokrivene i teme koje su danas aktualne: izbeglice na pragu Evrope, predsednički izbori u Americi, omaži Leonardu Koenu i Čak Beriju, “igraonicama” velikih sila u Siriji, Iraku.

Visa pour l’Image takođe predstavlja i retrospective značajnih istorijskih događaja i ličnosti. Treba napomenuti i to da je dodeli nagrada prošle godine prisustvovalo čak 3.000 posetilaca.

Perpinjan je mesto gde profesionalni fotografi izlažu i svoje probleme, raspravljaju o metodama produkcije ili o korišćenju fotografija i budućnosti njihove profesije. Posetioci sa druge strane mogu da saznaju više o radu fotoreportera, izboru tema, podršci, poteškoćama da dovrše određene i započete teme.

Tokom treće nedelje izložbe su otvorene samo za školske posete a tokom prošle godine bilo je čak 8.000 posetilaca. Nekoliko fotoreportera i direktor Festivala ove godine će voditi tribinu o značenju i snazi fotografije.

ReFoto

Author: ReFoto