Aktuelnosti

Festival Žisel 2018.

Festival “Žisel” u Omoljici sasvim sigurno je jedan od onih čija tradicija ne može da se dovede u pitanje. Tokom tri dana, obično prvog vikenda u avgustu mesecu, paralelno se dešavaju dve manifestacije. Prvo se u petak otvara Međunarodni salon fotografije a potom u subotu i nedelju na letnjoj pozornici budu prikazani odabrani filmovi. Tradicija ovog festivala decenijama unazad povezana je i sa redakcijom časopisa a danas portala Refoto koja je i ove godine provela tri nezaboravna dana i prisustvovala 46. Salonu fotografije i 48. Međunardnom festivalu amaterskog filma. Za one koji su propustili da dođu do Omoljice napravili smo ovaj mali prikaz dešavanja, koja su kako nam se čini, ove godine bila veoma zanimljiva. Prostor Doma kulture “Vuk Karadžić” bio je potpuno ispunjen fotografijama jer su posetioci mogli da vide čak pet izložbi: 46. Međunarodni salon fotografije (izloženo 100 fotografija od 74 autora), “Senke kad im vreme nije” Željka Đurića (32 fotografija), “Iz Almanaha Foto saveza Srbije” (119 fotografija od isto toliko autora), Izložba dobitnika najviših zvanja FSS (Ranko Đurović, Zoran Milutinović i Imre Sabo – 30 fotografija) i “Karneval-Portreti” Milana Živkovića (30 fotografija). Sve zajedno to je tačno 190 autora koji su publici prikazali 319 fotografija. Četiri izložbe realizovane su u saradnji sa korporacijom Epson tako da su ujedno prikazane i mogućnosti izrade fotografija koje kvalitetom nadmašuju sve do sada viđeno jer su u pitanju SureColor štampači poslednje generacije koji koriste Ultrachrome HD Vivid magenta mastila.

Da pomenemo i to da je promociji knjiga prisustvovao zavidan broj posetilaca i da se razvila zanimljiva diskusija o dva načina realizacije knjige jer je Željko Đurić svoju monografiju uradio na klasičan način dok je Milan Živković sve to uradio novim tehnologijama suvog ofseta koji daje neverovatan kvalitet štampe uz mogućnost rada po takozvanom “Print on demand” sistemu odnosno u količini koja vam je zaista potrebna.

Što se Festivala amaterskog filma tiče on je ove godine bio sastavljen od 21 filma koje je snimilo 17 autora. Žiriju se svidela kompletna produkcija tako da je na tradicionalnom “Razgovoru sa žirijem” dat predlog da se, s obzirom na kvalitet, naziv promeni u “Festival neprofesionalnog filma”.

Јedno od dešavanja pratećih programa bila je i promocija dve fotomonografije: “Senke kad im vreme nije” autora Željka Đurića i “Belocrkvanski karneval” Milana ŽivkovićaOtvaranje festivala “Žisel” 2018. počelo je uvodnim govorima i dodelom nagrada autorima koji su ove godine najbolje odgovorili specifičnim temama

Otvaranje festivala “Žisel” 2018. počelo je uvodnim govorima i dodelom nagrada autorima koji su ove godine najbolje odgovorili specifičnim temama

Otvaranje festivala “Žisel” 2018.

Milan Živković otvorio je izložbu Željka Đurića

Branislav Brkić, predsednik FSS otvorio je izložbu “Iz Almanaha Foto saveza Srbije”

U dugom hodniku mesto su našle svih 119 fotografija izložbe “Iz Almanaha Foto saveza Srbije”.

Izložba “Iz Almanaha Foto saveza Srbije”.

 

Izložbu Milana Živkovića “Karneval-Portreti” otvorio je Ljupče Stanković iz Bele Crkve.

 

Tradicionalni razgovor sa žirijem Filmskog festivala u Klubu Doma kulture u Omoljici.

 

Iako je već par godina u penziji Đurica Jovanov je sa zadovoljstvom najavio Drugu zvaničnu projekciju.

 

 

 

 

ReFoto

Author: ReFoto