Zanimljivosti

Festival “Foto dani mladih”

Foto dani mladih – regionalni festival fotografije mladih se kroz godine profilirao kao jedino od najvećih događanja za mlade fotografe u Hrvatskoj i regiji. Riječ je o jedinstvenom projektu koji kroz umjetnost fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske te mlade fotografe informira, educira i upoznaje s hrvatskom prirodnom i kulturnom baštinom te raznim vrstama umjetnosti. Također, mladima pruža priliku za afirmaciju, edukaciju, ali i natjecanje, a gradu domaćinu cijeli niz popratnih kulturnih programa poput glazbenih koncerata, filmskih projekcija i izložbi. Festival se svake godine održava u drugom gradu, a u svojih 7 godina organizacije posjetio je Kutinu, Veli Lošinj, Zadar, Puli i tri godine Karlovac. Do sada je u programima sudjelovalo više od 300 mladih fotografa, a organizatori i sudionici svakog dana primaju priznanja za svoj radi i postaju značajni na regionalnoj kulturnoj sceni.

Već treću godinu zaredom Foto dani mladih održavaju se u Karlovcu, privlačeći sudionike u dobi od 16 do 21 godinu da sudjeluju u velikom fotografskom natjecanju za mlade fotografe. Ovogodišnje izdanje festivala trajat će od 10. do 15. kolovoza te će privući pedesetak sudionika iz različitih krajeva svijeta (Crne Gore, Nizozemske, Srbije, Hrvatske, SAD-a, Španjolske, Italije) te po prvi puta postati međunarodni festival za mlade fotografe! Osim natjecanja, sudionike očekuje bogat edukacijski, radionički, izložbeni i zabavni program.

Izložbeni program
Od 08. do 15. kolovoza posjetitelji će moći uživati u besplatnim izložbama koje će biti postavljene na Šetalištu dr. Franje Tuđmana i Starom gradu Dubovcu, u Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji ZILIK. Istaknuti fotograf francuskog podrijetla na Starom gradu Dubovcu izložit će najnovije autorske radove, u Gradskom muzeju Karlovac bit će postavljena izložba Anne Eerdman, a u galeriji Zilik svoje radove izložit će nekadašnji sudionici Foto dana mladih, a danas studenti Odsjeka snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Foto dani mladih i ove će godine obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada Karlovca brojnim sadržajima. Natjecateljski dio programa obuhvaća tri natjecateljske kategorije: Turističku fotografiju, Umjetničku fotografiju i Reklamnu fotografiju u kojima će sudionici iskazivati vještine fotografiranja s modelom i fotografiranja na zadanu temu. Najbolji mladi fotograf osvojit će i vrijedan poklon Canona, sponzora Foto dana mladih. Osim natjecateljskog programa, sudionici će imati priliku sudjelovati i u edukativnim radionicama i predavanjima koje će održati profesionalci iz područja filma i fotografije. Važno je istaknuti predavanje „Event fotografija“ Gorana Vrakele, kao i predavanje Sanje Zanki „Kako organizirati festival za mlade nekad i danas“, a posebnu pozornost mladih umjetnika zaokupit će i radionica snimanja DSLR fotoaparatom pod stručnim vodstvom akademske snimateljice Dinke Radonić.
Osim natjecateljskih i edukativnih programa namijenjenih sudionicima, organizatori Foto dana mladih pripremili su i bogat popratni program u kojem će moći uživati i svi Karlovčani.

PickUp Music Festival
Četvrto izdanje PickUp Music Festivala ugostit će neke od najvećih imena hrvatske pop i rock scene.

Filmski Attachment
I ove godine, festival će jednu večer posvetiti povezivanju fotografske i filmske umjetnosti pa će sudionici i posjetitelji 13. kolovoza besplatno moći pogledati projekciju nagrađivanog filma „Sing Street“, irskog redatelja Johna Carneya.

FDMfun uključuje otvorenje festivala u Aquatici – Slatkovodnom akvariju Karlovac te svečano zatvaranje festivala koje će se održati u atriju Veleučilišta uz dodjelu nagrada najboljim mladim fotografima i prikazivanje najboljih radova Foto dana mladih 2017.

ReFoto

Author: ReFoto