Foto-klinika

FOTO KLINIKA – Aleksandar Marković

Rodjen u Puli 1987. godine. Početkom rata, sa porodicom odolazi u Lajkovac gde završava osnovno i srednje obrazovanje.

2006. godine odlazi u Beograd na studiranje i uspešno završava Mašinski fakultet. Početak studiranja je otprilike i početak Aleksandrovog interesovanja za fotografiju. Iza sebe ima i jednu izložbu fotografija koja je održana u Lajkovcu 20.07.2015. godine, u ime 25 godina od osnivanja Planinarsko-smučarskog društva Ćira iz Lajkovca, a na toj izložbi je predstavio 10 svojih radova.

“U poslednjih godinu dana sve više lutam kroz raznorazne žanrove u fotografiji. Nisam od ljudi koji se fokusiraju na jednu temu, jer bi me to činilo zarobljenim, a fotografija treba da čini čoveka slobodnim. Zato je za mene najvažnije da fotografija govori i probudi neka osećanja kod posmatrača. Kao planinar volim da šetam i u prisustvu fotoaparata, mojoj sreći nema kraja. Sve posmatram kroz kadar. A sada da objasnim fotografije.
Fotografija pod nazivom “Kolubara3”, nastala je šetajući se uz Kolubaru u Lajkovcu. Magla i sneg, tiho šaputanje vode, začinjeno u BnW modu, prikazuju novogodišnju atmosferu mesta odakle dolazim, Lajkovca.
Fotografija “Otpor1”, takođe je nastala u Lajkovcu. Fokus nije na čuvenom znaku “OTPOR”, iako on predstavlja jednu epohu naše istorije. Meni je ovde zasmetalo to što se ni posle 16 godina nije okrečila zgrada Kulturnog Centra “Hadži Ruvim” u Lajkovcu.
Treća fotografija pod nazivom “Street Photography”, nastala je u Puli a grad koji je star preko 2000 godina uvek nudi dodatnu inspiraciju.”

 

 

_MZF4159Aleksandar je odlično pokazao korišćenje dijagonala i horizontala u svojim fotografijama. Obično Foto Klinika služi za kritiku i poboljšanje nečije fotografije, međutim imamo samo pohvale za radove koje nam je poslao. Aleksandar je poslao tri rada, koji takođe mogu da budu deo serije radova ukoliko ga interesuje tako nešto. Jasno se vidi pravac u kojem se kreće sa svojom fotografijom.  Tako da objavljujemo sve tri fotografije a za Aleksanda samo poruka da nastavi putem kojim je krenuo, i da povremeno podeli sa nama svoje radove.

ps. Možemo jedino da posavetujemo da obradom fotografija koristi slična podešavanja kako bi istakao na sve tri fotografije kontrast i tako postigao sličan štimung za svoju seriju u nastajanju.

svi stiklirani

Author: Marija Vukadinović