Dešavanja, Domaći Konkursi

Foto savez Srbije – 10. republička izložba

Miroslav Mišić - Crno beli svet - prva nagraad za seriju

Dani fotografije u Srbiji ustanovljeni su u ovom obliku pre deset godina, zahvaljujući Foto-klubu ”Čačak”. Pod pokroviteljstvom Foto-saveza Srbije, nastala je godišnja smotra amaterskog fotografskog stvaralaštva sa ciljem afirmacije fotografije.

Centralno mesto u Danima fotografije nesumnjivo zauzima Republička izložba fotografija, koja je tokom vremena evoluirala i stvorila znatn­u kulturnu, edukativnu, urbanu, etičku i komunikacijsku dimenziju, tj., donosi satisfakciju, ne samo nagrađenim autorima, već i svima čiji su radovi odabrani za izlaganje.

Poslednjih godina za izložbu stigne oko 600 radova i to isključivo na papiru, što je u poplavi konkursa i izložbi koji se zasnivaju na elektronskoj formi slanja radova, jedan od bitnih kvaliteta izložbe koji će se zadržati i u buduće

I ove godine Republička izložba fotografija će pružiti uvid u aktuelnu izlagačku scenu na tlu Srbije, a biće prikazani i radovi nekoliko članova Saveza koji žive van Republike Srbije.
S obzirom na to da se za izložbu primaju radovi isključivo na papiru, jedan broj afirmisanih autora i njihovih radova ostali su izvan izlaganja na izložbi. Ipak, od prispelih radova autora svih generacija, različitog umetničkog senzibiliteta i vizuelne poetike, posebno od mladih stvaralaca koji su evidentna vrednost, dobijena je visokokvalitetna i pažnje vredna izložba, koja svakako zaslužuje da bude sačuvana za budućnost.
Takođe, u pitanju je izložba koja nas ne čini ravnodušnima, već se nalazi u grupi značajnih vizuelnih manifestacija kod nas. Izabrane fotografije mogu biti merilo i nekih opštih fotografskih interesa, u trenutnoj situaciji, razumljivo, dragoceni doprinos kulturnom stvaralaštvu u ovoj oblasti, što će dati povod i osnovu za nova tumačenja ili za potvrđivanje ranijih saznanja.
Znamo da danas, kao i prethodnih godina, nije nimalo jednostavno baviti se fotografijom, zato što su očekivanja sve veća, a uslovi rada, opterećeni mnogim problemima, postaju sve teži. Ipak, ova jubilarna izložba pokazuje da masovnost na kojoj fundamentalno počiva fotografska kultura jedne sredine očito ne slabi, već održava, a možda čak i širi svoje prisustvo.
Da bi se to prisustvo što bolje definisalo, žiri izložb­e rukovodio se, ne samo principom vizuelne i tehničke perfekcije, nego prevashodno prepoznavanjem sadržajnog potencijala ili makar njegovog traga u nečijem individualnom (autorskom) viđenju sveta koji ga okružuje. A upravo od broja i nivoa takvih viđenja zavisiće i doprinos u prilozima za istoriju kulturnog stvaralaštva, koju pišu ovakve smotre srpske fotografije. Dragocena podrška tom nastojanju je i izdavanje izuzetno kvalitetnog kataloga s reprodukcijama svih primljenih radova.
Republička izložba fotografija ima suštinski dve celi­ne: pojedinačni radovi i foto-serija. Kod pojedinačnih fotografija svaki rad se gleda i vrednuje pojedinačno, nezavisno i bez uticaja drugih radova istog autora, kod serije koju čine četiri rada, radovi se posmatraju i vrednuju kao neodvojiva celina.
Ovo su samo neka od zapažanja, a ubeđen sam da će svi ljubitelji umetnosti, fotografije posebno, doživeti istinsku radost na izložbi koja će sigurno potvrdi­ti da je u pitanju vitalna vizuelna snaga fotografskih stvaralaca u Srbiji.

 

ReFoto

Author: ReFoto