Tehnika

FOTOAPARAT BEZ OGLEDALA Z 50 DX FORMATA I PRVI NIKKOR Z DX OBJEKTIVI PRIDRUŽUJU SE NIKON Z PORODICI

Nikon danas predstavlja model Nikon Z 50, prvi fotoaparat bez ogledala DX formata u seriji Z i prva dva NIKKOR Z DX zum objektiva, NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR i NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR. Nudeći fantastičan kvalitet slike, potpuno nov Nikon Z 50 snima savršeno fokusirane fotografije i 4K filmove sa mnogo detalja, dubine i boje. Ukoliko uparite Z 50 sa novim NIKKOR Z DX objektivima, novi sistem bez ogledala DX formata će davati zadivljujuće slike, od širokougaonih do telefoto kadrova.

Opremljen velikim senzorom DX formata od 20,9 MP, model Z 50 prenosi optičke prednosti koje ima sistem bez ogledala kompanije Nikon u kompaktno DX telo. U funkcije koje su nasleđene od poznatih fotoaparata Nikon Z 7 i Z 6 spadaju širok Z bajonet kompanije Nikon i brzi, široki sistem sa hibridnim AF (autofokusom). Model Z 50 takođe se odlikuje oštrim elektronskim tražilom, nagibnim ekranom osetljivim na dodir i dubokim rukohvatom zbog kog je držanje fotoaparata bez ogledala kompanije Nikon tako udobno. Zahvaljujući inteligentnoj AF detekciji očiju, Z 50 je sjajan za fotografisanje portreta, a kontinualno fotografisanje do 11 fps (sa AF/AE) brine se o hvatanju akcije. Model Z 50 u potpunosti je kompatibilan sa bajonet adapterom FTZ kompanije Nikon, koji omogućava korišćenje NIKKOR DSLR objektiva sa F bajonetom sa ovim fotoaparatom.¹

Oba DX objektiva sa Z bajonetom optimizovana su za superiorno sakupljanje svetla širokim Nikon Z bajonetom. Ovi zum objektivi fokusiraju brzo, tiho i stabilno, što ih čini jednako sjajnim izborom za video kao što su za fotografije. Izuzetno prenosiv objektiv NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR predstavlja pljosnati zum objektiv koji prelepo pokriva prikaze od širokougaonih do portretnih. NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR je kompaktni telefoto zum: ovaj objektiv korisnicima dozvoljava da prelaze sa kadriranja jedinstvenih portreta do snimanja akcije sa uglađenom i stabilnom preciznošću.

Jordi Brinkman, menadžer proizvoda u kompaniji Nikon Europe, izjavio je: „Bez obzira na to da li je vaša strast fotografija ili video, novi fotoaparat Z 50 za sisteme bez ogledala kompanije Nikon nudi uzbudljivu kombinaciju kreativnosti i snage. Pored novih NIKKOR Z DX objektiva, dobijate nesmetanu kompatibilnost sa svim objektivima sa Z bajonetom. A ako u svojoj torbi imate objektive i pribor sa F bajoneomt, možete i njih da koristite. Nije važno da li ste vlasnik nekog Nikon DSLR modela ili prvi put koristite Nikon fotoaparat: sistem bez ogledala DX formata kompanije Nikon vam pruža mnogo prostora za napredovanje“.

Fotoaparat Nikon Z 50

Izvanredan kvalitet slike: široki Z bajonet kompanije Nikon, veliki (APS-C) CMOS senzor DX formata od 20,9 MP i brzi procesor slike EXPEED 6.
Oštrina u čitavom rasponu: Hibridni AF (autofokus) sistem: 209 AF tačaka na senzoru pokrivaju oko 90% fotografije, horizontalno i vertikalno, kako bi se obezbedila izvanredna oštrina od ivice do ivice.
Vrhunski rezultati pri slabom osvetljenju: širok opseg ISO osetljivosti od 100–51200 i autofokus pri slabom osvetljenju do -4 EV.
Inteligentna AF detekcija očiju: automatski fokusira oči osobe, bez obzira na to da li je sama ili u grupi ljudi.
Brzo kontinuirano fotografisanje: do 11 fps sa autofokusom (AF) i automatskom ekspozicijom (AE).
Bešumni rad: Nikon Z 50 fokusira tiho i ima režim tihog fotografisanja.
4k filmovi: korisnici mogu da snimaju 4k/UHD filmove pri 30p i usporene segmente filma u punoj HD rezoluciji i bez ograničenja faktora isecanja. Možete da kreirate 4K intervalske sekvence na samom fotoaparatu.
Glatko elektronsko tražilo (EVF): ultraoštro elektronsko tražilo (EVF) (2.360.000 tačaka) može da prikaže prirodnu sliku sličnu onoj koju daje optičko tražilo na DSLR-u. A možete i da prikažete slike onako kako izgledaju sa primenjenim podešavanjima.
Veliki nagibni ekran osetljiv na dodir : LCD monitor visoke rezolucije (1.040.000 tačaka) sa kontrolama osetljivim na dodir u stilu pametnog telefona. Nagib može da se podešava nagore ili nadole radi fleksibilnosti pri snimanju video zapisa ili autoportreta.
Kreativni efekti: 20 ugrađenih efekata za fotografije i video zapise. Intenzitet se može prilagoditi dok pregledate efekat.
Telo bez ogledala DX formata sa izbacivanjem blica: lako se prenosi jer ima jaku gornju i prednju stranu od legure magnezijuma.
Ergonomija kompanije Nikon: duboki rukohvat za udobno rukovanje i promišljeno postavljena dugmad, točkići i kontrole na ekranu osetljivom na dodir.
Jednostavan sistem menija u stilu DSLR-a: biće istog trenutka jasan sadašnjim korisnicima Nikon DSLR modela, dok će ga oni koji prvi put koriste fotoaparat kompanije Nikon lako savladati.
Brze veze: Wi-Fi® i Bluetooth®, kao i aplikacija SnapBridge kompanije Nikon olakšavaju slanje fotografija i filmova na bilo koji uređaj radi deljenja ili skladištenja.
Sistem koji ćete voleti: kompatibilan sa bajonet adapterom FTZ i dodatnom opremom za Nikon DSLR modele, uključujući daljinske kontrole fotoaparata, DSLR Speedlight bliceve, mikrofone i još mnogo toga.

 

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

Izuzetno prenosiv širokougaoni zum: objektiv za brzo fokusiranje sa rasponom žižnih daljina od širokougaone do uobičajene, 16–50 mm (ekvivalentno rasponu od 24–75 mm u FX formatu/35 mm filmu).
Minimalna razdaljina fokusa od samo 0,2 m: omogućava korisnicima da dobiju oštar fokus na detaljima u krupnom planu.
Ugrađeno smanjenje vibracije: fotografišete pri brzinama zatvarača koje su i do 4,5 koraka manje nego što bi u suprotnom bilo moguće.² Snimite jasnije slike pri slabom svetlu i zabeležite stabilne segmente filma pri video snimanju, čak i ako snimate u hodu.
Bešumni kontrolni prsten: za ključne funkcije, uključujući manuelno fokusiranje, kontrolu blende i korekciju ekspozicije.
Objektiv u džepu: težak je svega 135 grama i ravan kao palačinka dok je uvučen.

NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR

Kompaktan telefoto zum objektiv: objektiv za brzo fokusiranje sa rasponom žižnih daljina od uobičajene do širokougaone, 50–250 mm (ekvivalentno rasponu od 75–375 mm u FX formatu/35 mm filmu).
Minimalna razdaljina fokusa od samo 0,5 m: omogućava korisnicima dobiju oštar fokus na bližim subjektima.
Ugrađeno smanjenje vibracije:: fotografišete pri brzinama zatvarača koje su i do 5 koraka manje nego što bi u suprotnom bilo moguće.2
Bešumni kontrolni prsten: za ključne funkcije, uključujući manuelno fokusiranje, kontrolu blende i korekciju ekspozicije.
Putujte rasterećeno: Objektiv je izuzetno kompaktan kada uvučen i težak 405 grama.

 

¹ Približno 360 NIKKOR objektiva sa F bajonetom može da se koristi sa vašim fotoaparatom Nikon Z. Posetite zvanični sajt kompanije Nikon da biste pronašli više informacija o sistemu NIKKOR objektiva.
² Zasnovano na CIPA standardima.

ODRICANJE ODGOVORNOSTI
Oznaka imena i logotipi Bluetooth® su registrovani žigovi u vlasništvu kompanije Bluetooth SIG, Inc. i kompanija Nikon i njene podružnice te oznake koriste pod licencom.
Wi-Fi® i logotip Wi-Fi Certified su registrovani žigovi udruženja Wi-Fi Alliance®.

Dodatne informacije o nagrađivanim proizvodima kompanije Nikon naći ćete na adresi www.europe-nikon.com

ReFoto

Author: ReFoto