Saveti

Fotoaparati i hladnoća


Hladnoća otežava bilo kakav rad uključujući tu i fotografisanje.


U vreme mehaničkih analognih fotoaparata nije bio redak slučaj da ekstremno niske temperature dovedu do blokade kompletne mehanike. Jedan od prvih odgovora na ovaj problem bila je konstrukcija Leica K modela koji je proizvođen u periodu pre početka II svetskog rata. Slovo K označava “kugellager” odnosno kotrljajuće ležajeve kojima su zamenjeni klasični ležajevi što omogućava korišćenje ovog fotoaparata i na ekstremno niskim temperaturama.

Fotoaparati Leica K bili su skoro isključivo namenjeni vojnoj upotrebi. S druge strane nalazi se još jedan problem a to je smrzavanje filma koji postaje krut i lako puca prilikom premotavanja što je važno svima koji se i danas bave analognom fotografijom.

LeicaK

Uobičajeno rešenje jeste da, bilo da koristite analogni ili digitalan, fotoaparat nosite ispod jakne jer kada topao fotoaparat izvučete na ekstremnu hladnoću ništa posebno neće se desiti. Ali ako dozvolite da se fotoaparat ohladi i onda ga hladnog unesete u toplu prostoriju nastaje mnogo problema a sve ih izaziva neželjena kondenzacija vode na svim delovima i to kako spolja tako i unutar uređaja. Ako ste fotografisali dovoljno dugo pa vaš fotoaparat ima nisku temperaturu jedino rešenje jeste da ga u toplo unesete i ostavite u zatvorenoj torbi nekoliko sati. U suprotnom zamagliće se optika uključujući tu i objektiv, ogledalo, tražilo, merne sisteme… Jedan od ozbiljnijih problema može biti kondenzacija na senzoru odnosno trag koji može ostati nakon sušenja vlage.

ZamagljeniAW100

Problem razlike u temperaturi može se pojaviti čak i u slučaju da koristimo takozvane “tough” fotoaparate, one koji su otporni na udarce i padove, niske temperature a mogu da sa vama zarone i ispod površine vode. I pored svega ovi mali “grubijani” ipak mogu da se zamagle ako fotoaparat koji je bio na visokoj temperaturi naglo potopimo pod hladnu vodu.

Ako je topao fotoaparat naglo unesen u hladnu sredinu vodena para kondenzovaće se u unutrašnjosti i obrnuto: hladan fotoaparat u zagrejanoj sobi kondenzacija će prvo prekriti sa spoljašnje strane.


Milan Živković