Aktuelnosti

Fotografije plemena iz Amazonske prašume

Fotografije iz ptičije perspektive prikazuju potpuno izolovano amazonsko pleme, i otkrivaju redak uvid u davno izgubljen neolitski način života. Brazilski fotograf Ricardo Stuckert je tokom niskog leta helikopterom zabeležio ove fotografije članova plemena u džungli u Jordao oblasti, u blizini granice Brazila i Perua. Sama pomisao da postoje ljudi u 21. veku koji nemaju kontakt sa civilizacijom je neverovatna.

tribe2

tribe3-0

Prema predpostavkama ima oko 300 osoba u tom plemenu. Pleme je pokupilo svetsku pažnju 2008 godine kada su oficiri FUNAI objavili fotografije na kojima članovi plemena sa lukom i strelom pokušavaju da pogode njihov nisko leteći avion.

tribe4

Nešto slično se desilo i Ricardu, kada je on preletao preko šume u kojoj su se skrivali. Prema istraživanjima, članovi ovog plemena svake četiri godine menja svoju lokaciju.
tribe8

tribe7

tribe5-0

Procenjuje se porast nestanka šuma za čak 467 procenata godišnje. Svetski font za zaštitu prirode tvrdi da u svakom minutu nestaje toliko šume da bi moglo da se prekrije 48 fudbalskih terena. Šume prekrivaju oko 31% naše planete.

 

 

 

 

 

Author: Marija Vukadinović