Dešavanja

Fotografiska Muzej

Za manje od četiri godine postojanja, Fotografiska muzej (Fotografiska Museet) u Stokholmu postao je jedna od vodećih evropskih institucija za savremenu fotografiju.

Svoj koncept muzej je predstavio na otvaranju 21. maja 2010. izložbama Eni Libovic (Annie Leibovitz) “Fotografov život” (A Photographers Life), Džoela-Pitera Vitkina (Joel-Piter Witkin) “Vitkinova Tela” (Witkin’s Bodies), Vi Spirs (Vee Speers) “Rođendanska žurka” (The Birthday Party) i poznatog švedskog fotografa Lenarta Nilsona (Lennart Nilsson) “Dete je rođeno” (A Child is Born). Nakon toga usledile su izložbe Helmuta Njutna (Helmut Newton), Sare Mun (Sarah Moon), Anri Kartje-Bresona (Henri Cartier-Bresson), Seli Man (Sally Mann), Stiva Šapira (Steve Schapiro), Helen Levit (Helen Levitt), Andersa Petersena (Anders Petrsen), Keneta Gustavsona (Kenneth Gustavsson), Kristera Stromhola (Christer Strömholm) i mnogih drugih fotografa.

Elliott_Erwitt_France_Paris_1989_tour_eiffel_100th_anniversary_03

Ko stoji iza ideje i koncepta Fotografiska muzeja?

Muzej vode fotografi i braća Jan i Per Broman, a glavni finansijeri su nekoliko imućnih individua i porodica. Smešten u zgradi iz 1906. godine koja je nekada služila za potrebe carine, Fotografiska nije tipičan muzej fotografije. Između ostalog, zato što nema stalnu postavku, ali se radi na njoj. Na godišnjem nivou predstavlja četiri glavne i 15 do 20 manjih izložbi. Cilj Jana i Pera Bromana je da fotografiju na što bolji i popularniji način približe švedskoj i skandinavskoj publici. Ne samo kroz prezentaciju najpoznatijih svetskih autora čiji su radovi retko ili uopšte nisu predstavljani u ovom delu Evrope, već i kroz edukaciju koja se odvija na Fotografiska Akademiji (Fotografiska Akademin). Predavanja su podeljena na dva glavna kursa o tehnici i tehnologiji analogne i digitalne fotografije, kao i o teoriji fotografije i vizuelne komunikacije. Ovome treba dodati i niz drugih događaja poput diskusija, prezentacija ili pregleda portfolija (Portfolio Reviews). Trenutno se u Fotografiska muzeju mogu videti izložbe najboljih fotografija Eliota Irvita (Elliott Erwitt) “100 + 1″, studijski portreti životinja i dece koja plaču Džil Grinberg (Jill Greenberg) “Radovi 2001-2011″ (Works 2001-2011), radovi Johana Reborga (Johan Rheborg) “Bekstejdž” (Backstage) i odlična serija fotografija Korin Merkadje (Corinne Mercadier) “Zla gravitacija” (Wicked Gravity).

Jill-Greenberg,-End-Times,-portraits-of-crying-children,-2006

http://fotografiska.eu/

Jelena Matić

Author: Jelena Matić