Fotografi

Laurence Demaison

Laurence Demaison, francuski fotograf, se od 1993. do 2009. godine isključivo bavila autoportretima kroz razne eksperimente i isključivo analognom fotografijom. Napravila je fotografski koncept autoportreta, iz različitih serija, koji pored toga što je likovno kvalitetan, ostavlja slobodu posmatraču da pronađe svoju priču i skrivenu poruku. Koristila je svoje telo, dugu i kratku ekpoziciju i razne eksperimentalne tehnike, kao izvor informacija koje naše oko ne može registrovati, ali zato fotoaparat može zabeležiti.
Fotografije nisu prošle digitalnu obradu, a samo ih retko hemijski obrađuje u pojedinim serijama, ali su sve tehnike kojima se koristi analogne. Serije se sastoje od portreta u kapljicama vode, odrazu, deformacija, repeticija šaka u okviru figure i različitih znakova postignutim kretanjem kroz dugu ekspoziciju. U dve serije fotografija “Meditations” i “In the Clouds” se bavila figurom i portretom u prostoru, dugom ekspozicijom i puštenim dimom, čiji je sklop rezultirao nadrealnim prizorima figure koje
ostavljaju utisak veličanstvenosti i monumentalnosti.

tumblr_ls8w2amLbP1r3c4yeo2_400-1
Serija fotografija “Bubbles” se sastoji od odraza lica u vodi, repeticijom odraza u kapljicama vode i deformacijom portreta kroz kretanje vode beležeći sve to brzom ekspozicijom. Fotografije iz serije “Person” su realizovane ponavljanjem i prevlacenjem šaka kroz oblik figure.

 

Fotografije su veoma efektne, mistične i ponekad sa dozom jeze. Gledajuci njene fotografije, možemo pomisliti, primetiti, osetiti i graditi stotine priča i ideja, ili se samo diviti efektnom prizoru i rezultatu njenog eksperimentisanja autoportretom u fotografiji.
Ispituje granice i moći manipulisanja kroz analognu fotografiju i tehniku mokrog procesa, stvarajući nekad klasične a nekad veoma emotivne, poeticne i apstraktne fotografije. Svaki proces, efekat i rezultat je njeno delo. Laurence Demaison je imala mnogobrojne izložbe, najviše u Zapadnoj Evropi i Njujorku. Njene fotografije su takođe objavljene u nekoliko monografija.