Zanimljivosti

FotoMuzej-Virtuelni muzej srpske i svetske fotografije

© Čišćenje pred Dračem posle prelaza Albanije (autor Risto Suković)

Tokom novembra meseca prošle godine u Muzeju istorije Jugoslavije bila je otvorena izložba Fotografije pre fotografija. Uža, a i šira javnost imala je jedinstvenu priliku da vidi neke od reprezentativnih primeraka dagerotipija, odnosno prvih fotografija. Glavni organizator ovog događaja je ’’FotoMuzej’’. Za veoma kratko vreme koliko postoji ovo udruženje se ispostavilo kao nezaobilazni segment fotograske umetnosti i kulture.

Osnovano je od strane kolekcionara fotografije Zorana Trtice, Živojina Stevanovića, Nemanje Stankovića, Miroslava Aleksandrića i Vladimira Janoševa u cilju sistematizacije i prezentacije fotografije. S tim u vezi najvažniji projekat je svakako sajt ’’FotoMuzej-Virtuelni muzej srpske i svetske fotografije’’ pokrenut 2012. godine sa oko 3.000 fotografija i apsolutno svim do sada pronađenim podacima o delovanju preko 185 foto-ateljea i fotografa na ovim područijima. Pored ovog sajt sadrži fotografski pojmovnik, internacionalnu i nacionalnu istoriju fotografije, online prodavnicu knjiga, originalnih fotografija ili replika, virtuelne izložbe fotografije (Prvi fotograf u Srbiji Florian Gantenbajn, Prva žena fotograf Ana Feldman Balkanski ratovi, I Svetski rat, i dr.).

Atelje Milan Jovanović - Ana, Pera i Desa (levo); Dečak sa slamnatim šeširom (desno)

Atelje Milan Jovanović – Ana, Pera i Desa (levo); Dečak sa slamnatim šeširom (desno)

 

Sa pažljivo odabranom još bolje prezentovanom vizuelnom, ali i tekstualnom građom, njenim redovnim ažuriranjem sajt Foto muzeja je jedan od najboljih koji su se pojavili u poslednjih desetak godina. Kao takav predstavlja neprocenjiv izvor podataka svakome ko se bilo u istorijskom, teorijskom ili praktičnom smislu bavi fotografijom.

Pored izložbe Fotografije pre fotografija i sajta, FotoMuzej je između ostalog i objavio knjigu Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji (1860-1918), učestvovao na sajmu fotografije u galeriji Artget Kulturnog Centra Beograda, na tribini Fotodokumenti 2, bio jedan od realizatora izložbi Fotografkinje Vojvodine XIX i prve polovine XX veka Arhiva fotografije Zrenjanin i Milunka Savić – Heroina Velikog rata.

muskarac-u-narodnoj-nosnji-velika-prednja copy

Povodom aktuelne manifestacije ’’Noć muzeja 2014.’’ FotoMuzej je na sajtu napravio izložbu Beograd kroz vreme sa fotografijama značajnih arhitektonskih objekata, kafana, parkova, ulica, dvorišta i portreta beograđana.

www.fotomuzej.com

Jelena Matić

Author: Jelena Matić