Moje iskustvo

Fotosofia 14 – korak ka novim mogućnostima

Zagreb je ovog leta po prvi put postao domaćin Fotosofije, naprednog šestodnevnog seminara fotografije koji ima dugu tradiciju i koji je do sada ugostio četrnaest generacija polaznika. Imala sam tu sreću da se ove godine nađem među petnaest odabranih kandidata iz celog regiona i postanem deo ove divne priče.

Iako je u toku seminara održano nekoliko interesantnih predavanja najviše me je privukla činjenica da je težište Fotosofije na praktičnom učenju. Danas imamo pristup velikom broju kurseva na internetu preko kojih možemo naučiti tahnike za fotografisanje i obradu fotografije. Međutim, putem interneta nikada ne možemo iskusiti ostale izazove koje donosi profesionalno bavljenje fotografijom, a to ovaj seminar pruža polaznicima.

Rad na zadacima počeo je i pre samog odlaska na Fotosofiju. Fotograf Damir Hoyka, osnivač brenda Fotosofia, vrlo brzo nam je pokazao da moramo biti spremni na intenzivan tempo rada. Samo nekoliko dana nakon saznanja da smo primljeni na seminar stigli su i prvi zadaci. Fotokreativac je bio naziv zadatka iz oblasti reklamne fotografije. Trebalo je osmisliti po jednu reklamnu fotografiju za tri brenda, Hrvatsku Lutriju, Petrol i Kutjevo. Ovo je bio možda najzahtevniji izazov jer je to oblast u kojoj imam najmanje iskustva. Uopšte nije bilo jednostavno osmisliti ideju, sprovesti je u delo, a pri tom ispuniti očekivanja klijenata.  Zbog njegove kompleksnosti, ovaj zadatak je zahtevao najviše vremena, ali smo bili upozoreni da moramo pažljivo uskladiti obaveze sa ostalim zadacima koji su nas čekali.

Prilika da se nađemo na profesionalnom modnom setu bila je naročito primamljiva. Dobili smo bolji uvid u timski rad sa dizajnerima, šminkerima i modelima. Franjo Matković, jedan od najpoznatijih hrvatskih modnih fotografa, podelio je svoje znanje i iskustvo sa nama u toku fotografisanja, a na predavanju, koje je održao prvog dana seminara, objasnio je važnost komunikacije sa modelima i ostalim članovima tima.

Specijalna poslastica bilo je gostovanje belgijskog modnog fotografa Serža Leblona. Uživali smo u fantastičnom predavanju na kom nam je predstavio svoj rad i različite izazove sa kojima se susreće fotograf svetskog ranga. Dani koje je proveo sa nama na setu bili su posebno korisni jer smo dobiijali konkretne savete od vrhunskog fotografa.

Veliki kreativni podsticaj dočekao nas je u zagrebačkom klubu Katran koji nam je na korišćenje ustupio glumac Mario Petreković. Poznate ličnosti iz različitih oblasti javnog života, poput glumaca Gorana Grgića i Renea Bitorajca, okupile su se u ovom klubu kako bi se našle u ulozi naših modela. Iako isprva nismo znali šta da očekujemo, ubrzo smo se opustili jer su modeli bili veoma raspoloženi da naše najluđe ideje sprovedu u delo.  Na raspolaganju smo imali mnoštvo zanimljivih rekvizita što nam je dodatno olakšalo zadatak da napravimo kreativne portrete.

Damir Hoyka je još na uvodnom predavanju posvetio naročitu pažnju temi umetničke fotografije. Sveže inspirisani imali smo zadatak da se izrazimo kroz seriju od tri umetničke fotografije i tako odgovorimo na temu Art.

Osim stečenog znanja i iskustva, upečatljiv trag ostavio je odnos sa ostalim kolegama. Uprkos velikom broju obaveza, svi su bili spremni da priteknu jedni drugima u pomoć kad god je to bilo potrebno. Prijateljstvo sa toliko kvalitetnih ljudi je nešto najvrednije što ćemo poneti sa sobom i sigurna sam da se ono neće prekinuti ni u budućnosti.

Sledeći susret nas svakako očekuje 27. avgusta na izložbi naših Art fotografija u galeriji AMZ u Zagrebu kada će seminaristima biti dodeljeni Fotosofia sertifikati. Moglo bi se zaključiti da će time Fotosofia za nas biti zvanično završena, ali ona će zapravo tek početi u nastavku potrage za savršenom lepotom što je najvažniji zadatak svakog Fotosofa.

 

Autor: Tanja Bažalac

ReFoto

Author: ReFoto