Dešavanja

Fotosofia 6

Zitnik Klavdija

Od 26. 6. do 3. 7. u Termama Tuhelj održana je šesta po redu Fotosofia, pod kreativnom palicom njenog idejnog tvorca i organizatora – Damira Hoyke.

Kao što je već poznato, seminar je sastavljen od teorijskih predavanja o fotografsko-filozofskim problemima i od praktičnih vežbi koje polaznici seminara izvode uz pomoć stručnih asistenata. Pored predavanja o fotografiji, koje je držao Damir Hoyka, interesantno je bilo što smo imali i goste predavače: fizičara elementarnih čestica Davora Horvatića, koji je svojim predavanjem zagolicao maštu i otvorio nove načine posmatranja sveta oko nas i Branka Lustiga, filmskog producenta, dobitnika Oskara za produkciju filmova ”Gladijator” i ”Šindlerova lista”. Imali smo, takođe, i predavanje o programu Photoshop CS5 i njegovim mogućnostima.

Radni dan

Počinje od devet sati do 21 čas i za to vreme pokušavamo da ”rešimo zadatke” radeći fotografije na zadate teme – i sve bi bilo u redu da društvo nije fenomenalno. Upoznavanje, druženje, u početku uglavnom razgovori o fotografiji koji postaju sve prisniji i traju do sve duže u noć. Prvog dana legao sam oko 23 časa, svakog narednog ne pre pet ujutru. Za sedam dana seminara spavalo se tek petnaestak sati, ali se od osmeha umor nije primećivao na licima.
Na Fotosofiji se mnogo naučilo o fotogafiji­, naročito o svetlu i rasveti. Profesionalnom rasvetom fotografisali smo poznate iz sveta glume, sporta, muzike (Celebrity portret), ali bavili smo se i modnom fotografijom koja je veoma zahtevna. Dobili smo praktične savete koji se tiču opreme, rada s modelima i to sve na licu mesta mogli da primenimo. Pored ovih, imali smo još i teme koje su nam zadavali sponzori, pa smo fotografisali za proizvođače kao što su: ”Toshiba”, ”Sony Ericsson” i ”Puma”. Takmičili smo se u igri ”fotodvoboj” – plemićko­-fotografskoj igri gde je cilj što bolje eksponirati i komponovati kadar dok je fotoaparat na stomaku, a bez gledanja u tražilo. Pobedila je, naravno, žena!
”Igrali” smo i ”fotokreativac neobrađeni” –realizovati što kreativnije fotografije za kratko vreme bez naknadne obrade, i ”fotokreativac obrađeni”, koji dozvoljava obradu u Photoshopu. Bitan segment bile su i fotografije na temu Art (koje su snimane u najluđim terminima jer nisu ulazile u klasično fotosofsko radno vreme – svoje Art fotografije snimio sam između dva i pet časova posle ponoći. Zapravo, to je kolekcija od tri fotografije koje su izložene na završnoj izložbi na kraju seminara i biće deo putujuće izložbe po Hrvatskoj, nadam se i Srbiji. Izložbu možete videti na adresi: www.fotosofia.info/Atmosfera.aspx?id=7.
I da ne zaboravim da pomenem gostoljubivost osoblja koje je izlazilo u susret našim često vrlo suludim zahtevima. Tražio sam im, na primer, merdevine za Art fotke (setite se, oko 2–3 ujutru), a žena na šalteru s osmehom mi odgovara pitanjem – ”Koje visine da budu?” U dva sata ujutru!

Na završnoj izložbi u Tuhelju podeljene su medalje i nagrade. Kako se bližio kraj druženja, sve se više emocija osećalo u vazduhu. Na samom rastanku bilo je i suza.

Ćosić Lana, "Bez obzira na sve"

Ćosić Lana

Pleme fotosofa

Pored učesnika iz Hrvatske, seminar su pohađali i polaznici iz Velike Britanije, Slovenije i Srbije. A jezičkih barijera… Pa, nije ih bilo. Savršeno smo se razumeli, pomagali jedni drugima, pozajmljivali opremu i postali prijatelji. Najbolje od svega jeste što ulaskom u ”pleme” ”fotosofa” (inicijacija na kraju seminara) i formaln­o ostajemo vezani. Počinje druženje, razme­na iskustava i napredovanje u fotografiji, jer ”fotosofi” se drže zajedno.
Uskoro očekujem dolazak nekih ”fotosofa” u Beograd/Knjaževac, a obezbedio sam sebi i besplatan boravak/prenoćište kad odem u Hrvatsku na neku od predstojećih izložbi. Definitivno, ovo je iskustvo koje treba svaki fotograf da doživi. Šteta što ne mogu da se prijavim i sledeće godine!

Anto Magzan - dobitnici medalja

Anto Magzan

Atmosfera sa snimanja

Atmosfera sa snimanja

Author: Žarko Aleksić