Fotoaparati

Fujifilm X-T1 – sada i zvanično

Fujifilm X-T1 je bio jedna jako loše čuvana tajna. O ovom bezogledalcu saznali smo sve, mnogo pre zvanične najave, a ista je samo potvrdila da ga je vredelo čekati s’ nestrpljenjem pošto se, po svemu sudeći, radi o fotoaparatu koji pokazuje zrelost kako X sistema tako i bezogledalaca uopšte.
Fujifilm X-T1 najavljuje doba kada će retko kada prva pomisao prilikom odgovora na pitanje ”Koji fotoaparat da kupim?” biti neki D-SLR. U suštini, u X-T1 nema baš mnogo novih ”iznutrica” jer senzor i tražilo su poznati od ranije, ali je zato Fujifilm pokazao kako se uspešno dizajnira u ”retro fazonu”, pošto telo podseća na Fujica fotoaparate, i kako se uspešno kombinuju savremeni s tradicionalnim elementima, kada su kontrole i opšta funkcionalnost u pitanju.

Telo: X-T1 je otporno na uticaje spoljašnje sredine poput kiše i prašine i poseduje dihtunge na 75 mesta, a može da izdrži i smrzavanje na čak – 25 stepeni! Fujifilm tvrdi da je X-T1 u mnogim stvarima trenutno najbrži bezogledalac na svetu, a sve to zahvaljujući EXR II procesoru. Iz kompanije tvrde da  X-T1 treba svega 0,08 sekundi za fokus kao i da je kašnjenje okidača svega 0,05 sekundi. Sve je to moralo da isprati i elektronsko tražilo koje ima, kako tvrde, najveće uvećanje od svih trenutno raspoloživih modela tj. 0,77X, a kašnjenje je čak deset puta manje (0,005 s) nego na do sada najboljem EVF-u. Prikaz u tražilu je ne samo kvalitetan nego je porađeno i na interfejsu tako da su informacije neophodne za snimanje sada prikazane na daleko intuitivniji način.

Displej: dijagonale tri inča i sa 1,04 miliona tačaka je pokretan (moguće ga je okrenuti ka gore ili ka dole) i, kako tvrde, otporan na grebanje. Iako je X-Trans CMOS II senzor rezolucije 16,2 megapiksela poznat od ranije, poboljšanja na okolnoj elektronici su omogućila da maksimalna ISO vrednost bude 51.200, a ”normalan” raspon je i dalje 200 – 6.400 ISO.

Objektivi: Ove godine Fujifilm će izbaciti i tri objektiva otporna na spoljašnje uticaje pa će tako u kombinaciji sa XF 18-135 mm f/3,5-5,6 R OIS WR, XF 16-55 mm f/2,8 R OIS WR ili XF 50-140 mm f/2,8 R OIS WR X-T1 predstavljati jednu jako ”ozbiljnu” celinu, sposobnu da odgovori i najvećim izazovima.

Cena: Prodaja Fujifilm X-T1 će početi u martu, a cena za telo će biti 1.200 evra dok će u kitu sa Fujinon XF 2,8-4/18-55 mm R LM OIS cena biti 1.600 evra.

 

fujifilmxt13 fujifilmxt11