Studio

”Gedžetomanija” – I deo

Fotografe možemo deliti prema najraznovrsnijim kriterijumima, a jedan od najzanimljivijih jeste podložnost specifičnom stanju zvanom GAS ili Gear Aquisition Syndrome. Broj onih koji su uvek spremni da odvoje neki dinar za novu igračkicu veći je od broja razložnih koji kupuju samo neophodno. Prva grupa ujedno je i ciljna ogromnom broju kompanija i kompanijica koje proizvode neverovatnu količinu najraznovrsnijih gedžeta sa kojima možemo sve, svašta, a ponekad i ništa. Ipak postoje i proizvođači kao što je kineski Jinbei koji su ozbiljno rešili da maksimalno podignu ne samo kvalitet proizvoda već i njegovu upotrebnu vrednost. Kada je iz preduzeća FVS-Pro u redakciju časopisa ReFoto stigla torba sa uređajima i dodacima namenjenim prikazu prvo je bilo neophodno sortirati ih.

 

 

U prvoj grupi našli su se mali softboksovi namenjeni klasičnim blicevima. Moram priznati da sam po tom pitanju bio veoma skeptičan, prvenstveno zato što sam se sličnih stvari nagledao, ali nijednu nisam zadržao niti upotrebljavao. Ali ovoga puta morao sam da promenim mišljenje jer su ovi maleni softboksovi funkcionalni pre svega zato što su izrađeni “kao pravi”. Prvo što primetimo jeste kvalitetan materijal koji se koristi i za izradu standardnih softboksova sa unutrašnjom srebrnom reflektujućom površinom. Žilavost i krutost materijala dala je konstrukciju kojoj ne trebaju nikakvi dodaci da bi se oblikovao softboks i naravno stajao na mestu.

 

MZF_0092

Sledeća lepa stvar jeste, sa unutrašnje strane “priključka”  za blic, ušivena trostruka gumirana traka koja ne dozvoljava neželjeno pomeranje ili spadanje sprave sa blica kada je pričvrstimo elastičnom trakom sa “čičak” (velcro) kačenjem. Jedina stvar zbog koje bi mogli da kritikujemo proizvođača jeste to što nigde nije navedeno da se unutar malih softboksova nalaze ušiveni dodatni difuzeri koji zaista rade posao. Mali savet za lakše skidanje i vraćanje jeste da softboksić montirate na takozvani “difusion dome” (plastični dodatak) koji će ujedno dodatno omekšati svetlo. Najveći problem ujedno je i najlepši, a svodi se na donošenje odluke: koji da kupim? Proizvode se u nekoliko veličina i još kao pravougaoni ili oktagonalni.
Vlasnici malih “kompakta” možda će iskoristiti i ovu ideju da najmanji softboks uz pomoć malo čičak trake montiraju na kompaktne fotoaparate i tako modifikuju svetlo ugrađenog blica.

Primeri:

Fotografisano sa ”Oktagonom”

Fotografisano sa ”Oktagonom”

 

 

* Nastavak teksta ”Gedžetomanija” čitajte sutra, u petak 31. januara.