Dešavanja

Goran Tomašević fotograf godine po izboru “Gardijana”

List “Gardijan” proglasio je Gorana Tomaševića iz agencije Rojters za fotografa godine 2013. U obrazloženju odluke, britanski list kaže da je u obzir uzeo Tomaševićev rad tokom cele godine, ali posebno njegove fotografije rata u Siriji i napada na tržni centar u Keniji.

 

Goran Tomasevic / Reuters

Rođen u Beogradu 1969, Goran Tomašević radi za Rojters od 1996. godine, a trenutno je u Najrobiju glavni fotograf ove britanske agencije za istočnu Afriku. Priznanje “Gardijana” pripalo mu je za rad tokom 2013. godine, kada je izveštavao o sukobu u Siriji i napadu na tržni centar Westgate u Keniji.

Goran Tomasevic / Reuters

Tomašević je za Reuters počeo da radi kao “freelancer” za vreme demonstracija protiv Slobodana Miloševića. Izveštavao je sa Kosova, za vreme rata u Iraku iz Bagdada, zatim iz Jerusalima tokom sukoba Izraelaca i Palestinaca, a tokom Arapskog proleća bio je glavni Rojtersov fotograf u Egiptu.

Goran Tomasevic / Reuters

Rojters ga je proglasio fotografom godine 2003. i 2005.

“Teško je baviti se ovim poslom” – kaže Tomašević. “Radite ono što morate da biste ispričali priču. Ne razmišljate o tome. Tek kada završite, počinjete da mislite o tome. Ako me ubiju, ubili su me.” – kaže nagrađeni fotograf i dodaje da nema vremena da strahuje za sopstveni život.

http://www.theguardian.comGoran Tomasevic / Reuters

 

 

ReFoto

Author: ReFoto