Tehnika

Govori srpski da te telefon razume, i da bude samo tvoja verna sekretarica

Ovo je bila prva misao u trenutku kada sam prvi put u ruke dobio MLS mobilni telefon i otkrio mogućnost MAIC (MLS Artificial Intelligence Center) aplikacije koju su razvili stručnjaci grčke kompanije MLS.

Ali da krenemo od početka. Mislim da nisam idealan subjekat za testiranje mobilnih telefona jer je moj odnos prema novotarijama poprilično kontroverzan. Videćete da pišem tekstove o najnovijim digitalnim fotoaparatima (kao Nikon ambasador imam priliku da ih dobijem u ruke mnogo pre no što se zna i da postoje) i programima za obradu digitalnih fotografija a istovremeno spadam u onu populaciju koja se ne bi preterano potresla kada bi neko rekao da od sutra više nema mobilne telefonije niti interneta. Fotošop je, na primer, alat koji koristim svakodnevno – ali najmanje na svojim fotografijama jer volim da vreme trošim sa fotoaparatom, a ne kompjuterskim mišem u ruci. Oni koji su pohađali Refoto školu analogne fotografije znaju koliko sam ushićen kada pod crvenim svetlom i u mraku laboratorije počnemo da povećavamo analogne fotografije i da sam veoma srećan što se moja prognoza o povratku klasične fotografije obistinila. Ovakvih primera mogao bi da navedem zaista mnogo a najjednostavnije je taj odnos objasniti kao selektivno prilagođavanje trenutku u kojem postoji određena potreba.

Ako se sada vratimo MAIC aplikaciji i onome čime sam ostao fasciniran, a to je prepoznavanje naših reči i “kucanje” odnosno pretvaranje audio unosa (čitaj diktata) u otkucani tekst. Sada će neko dodati da to i nije nešto posebno jer prvenstveno funkcioniše sa SMS porukama odakle tekst nije lako “vaditi” – a i kratak je. Ali ono važno jeste to da ova aplikacija radi i sa mejlovima i tada stvari postaju mnogo zanimljivije. Vaš telefon postaje izuzetno zanimljiva sekretarica, spremna da vam otkuca i odmah potom pročita otkucano kako bi odmah mogli da uradite i eventualne korekcije. Slično OCR (Optical Character Recognizer) programima koji sa skenirane strane “izvlače” tekst MAIC aplikacija naš diktat pretvara u tekst. Ono što je zaista zanimljivo jeste da, po prvi put, vidimo jednu takvu aplikaciju koja radi izuzetno brzo i tačno sa srpskim jezikom.

Upotrebna vrednost je ogromna i sada često pomislim koliko bi život bivšeg urednika Refoto časopisa bio lakši da je umesto svakodnevnog kucanja tekstova jednostavno mogao da ih izdiktira. Isto tako svi oni koji vole da šalju SMS poruke (a pritom voze) uz ove uređaje će verovatno poštedeti svoj i tuđe živote jer ne moraju da gledaju ekran niti tastaturu: izdiktiraš, preslušaš i pošalješ. Ekipa iz MLS kompanije nam je otkrila da su do sada nekoliko ozbiljnih knjiga “izdiktirane” u njihove mobilne telefone. Ono što je najzanimljivije jeste da sada fotografi, a posebno fotoreporteri imaju opciju da umesto dosadnog kucanja tekstova za File Info podatke mogu još tokom snimanja da izdiktiraju svojoj MLS sekretarici sve što misle da su relevantni podaci koji će kasnije svima biti od koristi prilikom pretrage. Kako god bilo efikasniju i jeftiniju sekretaricu sigurno nećete pronaći, pogotovu što imamo izbor iz većeg broja modela.

U ovom testu koristili smo telefone kompanije MLS Innovation a posebno najjednostavniji (i najpristupaćniji) model MLS Easy TS 4G.