Dešavanja

Grupa 32- Čuvari trenutka

Nemanja Djordjević - Ima nas

”Čuvari” okupljaju širok dijapazon najrazličitijih nivoa bavljenja fotografijom i usklađuju mnogobrojne, međusobno naizgled nekomplementarne fotografske orijentacije.

Nakon uspešne i medijski zapažene izložbe koja je održana u maju prošle godine, u galeriji ”Ikar”, ”Grupa 32” odlučuje da u saradnji s članovima foto-kluba ”PhotoWalkers” ove godine organizuje zajednički projekat pod nazivom ”Čuvari trenutaka”.

Sve je počelo na forumu sajta ”Fotofiniš”, gde se rađa inicijativa za organizovanje zajedničke izložbe, što s oduševljenjem prihvata nekolicina fotografa. Okupljeni preko Interneta kao članovi virtuelne mreže, ovi ljubitelji fotografije istupaju u stvarnost odlučujući da uspostave kontakt i na realnom planu. Veliko je pitanje da li bi želja za stvarnom komunikacijom uopšte i nastala da članovi nisu imali mogućnost da se prethodno upoznaju i sagledaju veliki broj dostupnih fotografija i stavova razmenjenih o fotografiji.
U svakom slučaju, ovakva vrsta jedinstvenog susreta članova pretapa se u naporan rad koji rezultira nezavisnom organizacijom izložbe fotografija, koju su autori samostalno finansirali. Impresivna je spremnost na upuštanje u samostalan i veoma ozbiljan posao kako bi se svojim fotografijama promovisali neafirmisani autori, a pored toga što sami odlučuju koje bi ih fotografije najbolje prezentovale, pozvan je i gospodin Tomislav Peternek da svojim sugestijama i finalnim odabirom osigura najveći mogući kvalitet radova. Kako bi po dva crno-bela ili kolor printa svakog autora, kojih ove godine ima 37, i koji dolaze, kako iz Srbije, tako i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Engleske i Rusije, sačinjavala što koherentniju celinu, odabrana je tema pod nazivom ”Svet oko nas.”

Iako ”Čuvari” okupljaju širok dijapazon najrazličitijih nivoa bavljenja fotografijom i usklađuju mnogobrojne, međusobno naizgled nekomplementarne fotografske orijentacije i interesovanja članova, fotografe različitih generacija i zanimanja čiji su radovi nagrađivani ili potpuno nepoznati publici, umnogome pomaže interakcija i međusobno uvažavanje članova. Tolerancija i razumevanje autora s različitim potrebama i očekivanjima, kao i česte konsultacije u vidu sastanaka, članove ove grupe još u većoj meri nagoni da promovišu fotografiju svojim aktivnim učestvovanjem na njenom održanju, boreći se za njeno postojanje na umetničkoj sceni.

[signoff icon=”icon-pin”]Grupu ”32” čine: Bojan Džodan, Tijana Lubura, Sanja Jovović, Nemanja Đorđević, Darko Srećković, Mladen Tomić, Dragan Lapčević, Jovana Miletić, Vladimir Vukadinović, Marija Pavkov Dekić, Katarina Miletić, Slobodan Zečević, Andrej Nihil Radojković, Aleksa Stojković, Zoran Nikolić, Dragan Babović, Dejan Ilijić, Ivana Todorović, Zoran Vasić, Slavko Savić, Žarko Aleksić, Ivica Dujić, Boris Bajčetić, Vladica Adamov, Jelena Micić, Nenad Cvetković, Dušan Čarnić, Jan Valo, Predrag Mijailović, Mlađan Pajkić, Ervin Krebs, Saša Kosanović, Elena Kilina, Dragan Čukanović, Đorđe Čukanović, Slađana Saulić, Milan Perić, Svetlana Jakša.[/signoff]

 

Author: Jelena Micić