Saveti

Hoće li virtualna realnost ubiti fotografiju i film?

U bioskopu smo naviknuti na to zaboravimo da postojimo dok posmatramo film. U VR prostoru vi ste deo dešavanja.

Sve ovo je individualno iskustvo potpuno suprotno svemu što znamo o bioskopu i gledanju filmova.

Na ovogodišnjem Sundance filmskom festivalu virtualna realnost bila je zastupljena u ogromnoj količini. Ljudi su lekali po nekoliko sati kako bi doživeli delove nekih ostvarenja čije trajanje nije bilo duže od pet minuta. Pitanje koje se neminovno pojavilo jeste da li je VR bacio prokletstvo na filmsku umetnost. Nove mogućnosti privlače umetnike i filmske stvaraoce svih profila.

regie wats Na izložbi “New Frontiers” Reggie Watts iz kompanije Waves (http://www.sundance.org/projects/waves) pokazao je koliko veliki jeste potencijal i prostor za eksperimente. O mogućnostima VR-a govorili su i vodeći eksperti u ovoj oblasti: Saschka Unseld iz Oculus-a (https://www.oculus.com/en-us/), Jessica Brillhart – VR Filmski stvaralac u kompaniji Google (www.google.com/get/cardboard), Luis Blackaller Umetnički direktor kompanije Wevr i James Kaelan režiser filma “The Visitor”.

Saschka UnseldSaschka Unseld:
Ono što VR čini zanimljivim jeste da nema establišmenta, nema ustaljenog protoka novca i svega ostalog što čini 100 godina istorije filmskog stvaranja. Dobro je se za sada sve svodi na kratke forme tako da je moguće stvarati sa minimalnim budžetom. Ujedno još uvek je mali broj stvaralaca u ovoj oblasti tako da se možete lako istaći i postati poznat.

Jessica BrillhartJessica Brillhart:
Posmatrajući karakteristike novog medija i onoga što istražuje shvatamo da ima mnogo veze sa fiziologijom čoveka koji se nalazi u kosmosu. Spoznaja da je nemoguće naterati nekoga da posmatra ono što bismo želeli jednostavno mora biti prihvaćena kako bi mogli postaviti sledeće pitanje: šta je to što bi posmatrač želeo da vidi u kosmosu? Zanimljiva je ta nova igra između onoga šta autor želi i stvari koje će posmatrač uraditi ili biti naveden da uradi.


Luis Blackaller:

Mnogo je očekivanja od VR tehnologija koje su usvojene od strane proizvođača mobilnih telefona i tableta. Potencijal nove tehnologije moguće je uporediti sa pojavom televizije iako mi još uvek neznamo šta će se dešavati. Posebno je teško prognozirati kako će se razvijati jezik kojim smo počeli da pričamo nove priče.


James Kaelan:

U filmu je kompozicija vaš primarni jezik koji potpuno nestaje kada je VR u pitanju. Sve tehnike kojima ste kontrolisali kameru kako bi kontrolisali ono šta vidi posmatrač sada nestaju. Nije moguće naterati posmatrača da nešto gleda, možemo ga samo usmeravati svetlom, bojom, zvukom. Sve postaje slično pozorišnoj sceni. (www.imdb.com/title/tt5375080/?ref_=nm_flmg_dr_3)


Može li VR da ubije film? Mnogo je pitanja šta će se dešavati sa medijima na koje smo navikli i kako će se transformisati u nešto što nam je trenutno veoma strano i nepoznato. Hoće li naš mozak uspeti da se izbori sa informacijama koje do sada nije susretao i u potpunosti spoznati šta novi medij želi od nas?