Telefoni

HTC 10 je prvi pametni telefona sa stabilizacijom slike na prednjoj i zadnjoj kameri

Tajvanski proizvođač pametnih telefona HTC danas je lansirao svoj najnoviji top-model, HTC 10. Gledajući njegove osnovne specifikacije čini se da ovaj model ima veliki potencijal kada su u pitanju ugrađene kamere.

HTC 10 uvodi novi pristup dizajnu sa smelim linijama kućišta od čvrstog metala. Ivice oborene pod uglom od 45 stepeni dodatno ističu tanji, elegantniji izgled prednje strane uređaja koji je u potpunosti od stakla i idealno se stapa sa metalnim kućištem. Projektovan da beskompromisno izdrži svakodnevne udarce, potrese i ogrebotine, HTC 10 je na više od 168 sati podvrgnut ekstremnim temperaturnim testovima u rasponu od  hladnih -20 ° C do užarenih 60 ° C , uz više od 10.000 ciklusa testova na padove, savijanja, ogrebotine i podložnost koroziji.


Poboljšana kamera


Sa ovim modelom znatno su unapređene prednja i zadnja kamera.  Po prvi put na svetu obe imaju optički stabilizovane objektive sa povećanim otvorom blende (f /1,8). Tu je i novi  veći senzor od 12 miliona naših UltraPixel-a nove generacije (1.55um po pikselu), brži laserski autofokus na glavnoj kameri, širokougaoni objektiv i blic na prednjoj UltraSelfieTM kameri. Ovaj pametni telefon omogućuje snimanje izuzetno oštrih fotografija visoke rezolucije u uslovima slabog osvetljenja – bilo da ste iza ili ispred objektiva.

Kamera je spremna za fotografisanje nakon samo 0,6 sekundi i laserski auto-fokus druge generacije koji omogućava brže snimanje oštrih fotografija, to je dovoljno brzo i za rad u režimu višestrukog okidanja (burst mode). Sve postavke su takođe prikladno smeštene nadohvat ruke, dok Pro režim (Pro Mode) i dalje nudi napredne opcije za iskusnije fotografe, uključujući snimanje RAW formata.

Osvojenih 88 bodova na DxOMark testu jedan je od najboljih rezultata ikada zabeležnih kamerom nekog pametnog telefona, što je plod desetina hiljada sati provedenih na finom podešavanju svakog elementa kamere za snimanje vrhunskih fotografija i video zapisa.


Video i zvuk


Ovaj pametni telefon je u samom vrhu, i to ne samo po kvalitetu kamere. HTC kombinuje  živopisan 4K video zapis sa prvim na svetu 24-bitnim stereo Hi-Res formatom snimanja zvučnih zapisa, koji beleži 256 puta više detalja nego standardni snimak zvuka i to na dvostruko širem opsegu frekvencija, što omogućuje da “oživite” svoj snimak, kao da ste uživo na mestu snimanja.

HTC 10 je sertifikovan za Hi-Res zvuk i osmišljen da muzika zvuči onako kako je izvođač i zamislio. Jednostavno stvoren za audiofile. Pojačalo za slušalice dvostruko je snažnije od konvencionalnog pojačala za slušalice. Mogućnost konverzije iz 16-bitnog u 24-bitni audio format i visokoperformantna konverzija iz digitalnog u analogni format izvrsno se nadopunjuju i proizvode 10 puta manju distorziju zvuka od ostalih uređaja na tržištu, što sveukupno omogućuje upotpunjenu reprodukciju zvuka koju je teško nadmašiti.

Redizajnirani HTC BoomSound Hi-Fi zvučnici imaju odvojeni visokotonac i vufer (woofer) zvučnik, isto kao i vodeća akustična ozvučenja, u spoju sa namenskim pojačalom na svakom zvučniku. Sve te mogućnosti dodatno pojačavaju doživljaj i jasnoću zvuka.

Sa njim se dobijaju slušalice u kutiji sa najboljim Hi-Res audio zvukom, 8 mikrometara (8μm) tankom polimernom membranom koja se koristi i u svemirskoj tehnologiji i 70% uvećanim „drajverima“, slušalac dobija bogatiji zvuk i dva puta veći frekvencijski opseg, što omogućuje uživanje u najboljem audio iskustvu čim počnete da koristite HTC 10.


Performanse


HTC 10 ima vrhunski hardver i softver, a aplikacije se pokreću dvostruko brže. Quad HD ekran nove generacije prikazuje 30% više boja, a tu je i 50 posto brži odziv ekrana u odnosu na prethodnika – primetan po savršenom prepoznavanju čak i najmanjih i najbržih pokreta prstom po ekranu uređaja.

Sigurnost je takođe na visoko listi prioriteta korisnika pa zato on ima čitač otiska prsta koji velikom brzinom otključava uređaj i to samo za 0,2 sekunde, i koji ima razvijen algoritam da tokom vremena sve brže i preciznije očitava vaš otisak prsta.

Ima najnoviji Qualcomm Snapdragon 820 procesorom sa unapređenom 4G LTE tehnologijom. Uređaj dolazi sa Boost+ sistemom koji je osmišljen da ubrza vaš telefon, da smanji potrošnju baterije i obezbedi vam efikasne bezbednosne opcije i mogućnosti za upravljanje aplikacijama.

Dolazi i sa punjačem za brzo punjenje, 3.0 Rapid Charger sa unapređenom tehnologijom upravljanja toplotnom disipacijom, tako da baterija može da se napuniti i do 50% u roku od samo 30 minuta – što je idealno u situacijama kada pred kraj radnog vremena otkrijete da vam je baterija na telefonu skoro prazna.

HTC 10 će u Srbiji biti dostupan od maja 2016. u dve nijanse boja: grafitnosivoj (Carbon Grey) i glečersrebrnoj (Glacier Silver).


Osnovna specifikacija:

5.2-inčni, Quad HD (2560 x 1440, 564 ppi) Super LCD 5 displej

Qualcomm Snapdragon 820 čipset

4GB RAM-a

32GB/64GB skladišnog prostora + microSD slot do 2TB

12MP kamera na poleđini (1.55um piksela, f/1.8 apertura, OIS, laserski autofokus, RAW podrška, 4K video snimanje, 12x slo-mo mod, Pro camera mod…)

5MP prednja kamera

HTC Boomsound uz Dolby Audio

3000mAh baterija

Android 6.0 sa HTC Sense 8 korisničkim interfejsom

Senzor otiska prsta, USB Type-C konektor


http://www.htc.com/rs/


 

Boris Bjelica

Author: Boris Bjelica