Fotografi

IMportraits – Izbegli portreti

Gabriel Hill je komercijalni fotograf koji nas je ovog puta dirnuo privatnim projektom nazvanim “ImPORTRAITS” (Izbegli portreti). On je za ovaj projekat fotografisao ljude koji su izgubili sve, napuštajući svoje domove noseći samo najnužnije sa sobom, a nekad ni toliko.

Njegov studio je pored zgrade u kojoj žive izbeglice, pa je svaki dan prolazio pored njih i poželeo je da ispriča njihovu priču.

Tako je započeo projekat, pozivajući izbeglice sa njihovim najdragocenijim predmetom u svoj studio da mu ispričaju priču o svom putu. Najčešće je najdragocenija stvar bila jedina stvar koju su mogli da ponesu sa sobom.

Na naslovnoj fotografiji je priča Mahmouda iz Libanona koji je rođen kao Palestinac. On je izbegao iz Libanona 2014. godine sa svega 18 godina. On je pre nekoliko godina prešao u hrišćanstvo, i pop mu je dao Bibliju. Tokom putovanja, brod kojim su putovali se pokvario, i kako bi omogućili popravak broda, morali su svi da bace sve svoje stvari u more. Jedina stvar koju je sakrio je bila biblija. Iako je prljava i pokvašena morskom vodom, to je jedina stvar bez koje ne bi mogao. Kako u Švajcarskoj živi među muslimanima, jedino njegova porodica zna da je prešao u hrišćanstvo. Iz tog razloga nije želeo da pokaže lice Gabrielu.

download (1)

Ahmet (23) izbegao je iz Eritreje 2013. godine.

Izbegao je brodom iz Libije koji ga je doveo do Italije.

Nije mogao da ponese ništa sa sobom, osim odeće u kojoj je krenuo i malenog parčeta papira na kojem je pisao broj telefona njegove porodice.

Na pola puta brod se prevrnuo, i više od 250 ljudi je poginulo. Preživelih je bilo negde blizu 200, ali zbog težine solju natopljene odeće, Ahmet je morao da skine odeću sa sebe i tako izgubi i broj telefona sa njom. Nekoliko meseci kasnije, pronašao je osobu u Švajcarskoj koja je mogla da kontaktira njegovu porodicu. Oni su živeli u uverenju da nije preživeo nesreću na moru.

Papirić sa njihovim brojem telefona je najvrednija stvar koju poseduje.

download (2)

Farhad (27) izbegao je iz Avganistana 2007. godine. On je kako kaže spakovao neke stvari, međutim rečeno mu je da sve baci. Nije imao srca da baci fotografiju svoje majke, pa ju je sakrio ispod odeće. Nju nije video otkako je izbegao, zato mu je njena fotografija najvažnija stvar koju ima.

download (3)

Marie-Therese je izbegla iz DR Konga 2008. godine kada je ona imala 52. godine. Ona je morala da napusti svoj dom bez prilike da ponese bilo šta sa sobom.

download (4)

Sejla koja sada ima 33 godine, izbegla je iz Bosne zbog rata 1992. godine. Dok je bila mala, njen otac je stalno putovao u Afriku da radi. Jednom prilikom, tražila mu je da joj donese pravog majmuna, ali naravno on joj je doneo plišanu igračku koju je kupio na aerodromu u Cirihu.

Kada je rat počeo, sve se brzo odigralo, tako da nije imala vremena da ponese plišanu igračku sa sobom. Njen otac je ostao, međutim susreli su se tri godine kasnije u Cirihu, kada je konačno i on izbegao, zajedno sa njenim plišanim zecom.

download (5)

Yosief (20) je izbegao iz Eritreje 2014. godine. Njegov put je bio dugačak i iscrpljujuć. Danima su hodali, bili zatočeni u nekoliko država i prelazili pustinju. On je poneo neke lične stvari sa sobom, ali kada su stigli do pustinje, morao je da se reši većine njih kako bi mogao da ponese što više boca sa vodom. Sačuvao je samo knjižicu sa brojevima telefona i nekoliko fotografija iz njegovog detinjstva.

download (6)

Suleyman (18) izbegao iz Avganistana 2014. godine. Trebalo mu je oko devet meseci da stigne do Švajcarske. On je želeo da iz Turske brodom stigne do Grčke, međutim grčka obalska straža ga je vratila u Tursku. Pokušao je pet puta da pređe granicu pre nego što je uspeo. Od svih stvari koje je poneo sa sobom, jedino je zadržao telefon. Njegova majka ga je kupila za oko 40 evra, što je skoro polovina mesečnih primanja njegove porodice.

Telefon je bio jedini način komunikacije sa porodicom, i zbog toga je to njegov najvredniji predmet.

download (7)

Vinasithamby je izbegao sa Šri Lanke 1984. godine. Kako bi stigao do Švajcarske, morao je dosta da pešači, ali je putovao brodom, avionom i vozom.

download

Taghi (27) je izbegao iz Irana 2011. godine. Jedino što je mogao da ponese sa sobom su bile stvari koje su mogle da stanu u džepove njegovih pantalona. Put do Švajcarske je trajao nekoliko meseci, i veći deo puta je morao da pešači. Poneo je samo tri fotografije sa sobom koje predstavljaju sve ono čega želi da se seća.

Shireen, 21

Shireen (21) izbegao je iz Avganistana 2010. godine. Izbegao je u Švajcarsku sam, jer njegova porodica nije imala dovoljno para da svi krenu sa njim. Kada je odlazio od kuće otac mu je dao mobilni telefon, jer je to bio jedini način da ih kontaktira kada stigne u Švajcarsku.

Author: Marija Vukadinović