Moje iskustvo

iPhoneography – Mobilno fotografsko ludilo

Jedan od "gadžeta" koji iPhone pretvara u kompaktni fotoaparat

[blockquote]Samo što sam s čitaocima podelio svoje iznenađenje i saznanje da postoji fotografija izvan one koju poznajem, suočio sam se sa još jednom, meni nepoznatom granom fotografije – AJfonografijom.[/blockquote]

U ”ozbiljnim” fotografskim časopisima nema ni reči o, na primer, Fotomatonu, koji sam predstavio čitaocima u julskom broju. Pošto sam se i ja pre kratkog vremena upoznao s fotografijom iz foto-automata, sada pored njih prolazim s nekim strahopoštovanjem. Sada sam konfrontiran s ajfonografijom, to jest ”telefonskom” fotografijom!
Da malo podsetim čitaoce: mali prenosivi telefoni, koji imaju razna imena u raznim govornim područjima, imaju u sebi sve više raznih osobina. Kada je pokojni Stiv Džobs (Steve Jobs) predstavio prvi iPhone, pojavili su se brojni proizvođači koji se međusobno takmiče ko će više funkcija ponuditi. Ti mali, mobilni telefoni, sada imaju puno raznih funkcija: elektronsku poštu, Internet, GPS, digitron, planere, Skype za komuniciranje, beležnice i kojekakve druge funkcije, uključujući video i fotoaparat.

Napustićemo sada tehničke aspekte, inače bi to zauzelo prostor više od celog članka. Ko se seća vica u kome Dalmatinac hvali svoje magare i poredi sa svojom Marom: ”Mago, Mago, vodariš me, drvariš me, još da znaš puru kuhat, ne triba mi moja Mare” – tako bih i ja mogao da tepam svome prvom ”smartphone” aparatiću. Zamislite, molim vas, tom spravicom može čak i da se telefonira!

Telefon ili fotoaparat

Kakvi su ”telefonski fotoaparati”, tj. fotoaparati ugrađeni u mobilne telefone? Rečju – vrlo su jednostavni. Nigde nisam pronašao poda­tke kakvi su ti malecni objektivi, koliko imaju sočiva, kakve su konstrukcije. Ne znam da li uopšte postoji neki test takvog objektiva, a o relativnom otvoru, tj. svetlosnoj jačini da ne govorimo.
Podatak o veličini senzora takođe nisam pronašao, što ne znači da ne postoji. S puno po­d­smešljivosti gledao sam uglavnom mlade ljude kako snimaju telefonom, umesto da uzmu u ruke neki čestiti fotoaparat. Na kraju, od mog isporučioca usluga mobilne telefonije dobio sam ponudu da kupim jedan takav ”smartphone” po nekoj umerenoj ceni, pod uslovom da ostanem njihova mušterija u toku 24 meseca, što sam i onako nameravao. Taj novi telefon bio mi je veoma interesantan za sve one ”komunikacione” funkcije, ali ne i za fotografisanje. Kada sam pobliže pogledao njegove karakteristike, video sam da ima ugrađen digitalan fotoaparat od osam megapiksela (!) – moj prvi D-SLR ih je imao svega šest. Iako je objektiv mali i jedva vidljiv, izložen je prljanju, bilo prašinom, bilo otiscima prstiju, što definitivno utiče na kvalitet snimka. Još nisam saznao koliki su mu svetlosna jačina i vidni ugao. Postoje različite kontrole za snimanje, ali pošto mi to služi samo kao igračka, još nisam počeo da se ozbi­ljno zabavljam s time. Sada je već u prodaji mobilni telefon s digitalnim fotoaparatom od 41 megapiksela!
Zašto bi neko koristio ovakvu kvazifotogra­fsku skalameriju za snimanje pored gomile lepih malih digitalaca, a da ne govorim o D-SLR fotoaparatima?

Odgovor dolazi sam od sebe

Žil Peru - Životinje

Žil Peru – Životinje

Najbolji fotoaparat je onaj koji imate kod sebe. Ovaj slogan koristio je ”Minox”, još kada je pre mnogo godina na našoj Drugoj međunarodnoj fotoizložbi u Beogradu prikazao nama, tada jadnim beogradskim fotografima, svoje proizvode – fotoaparat malih dimenzija, mali stativ, mali povećavajući aparat, mali blic na potrošne sijalice. Za celu tu opremu bilo je potrebno izdvojiti mnogo više para nego što smo mi imali na raspolaganju. Snimali smo kojekakvim fotoaparatima iz vremena od pre Drugog svetskog rata, na filmovima koje smo mogli da nađemo na tržištu ili pak ostacima iz profesionalnih kinokamera, koji su nama bile dodeljivane
preko foto-klubova. U to vreme ”Minoxovo” izrugivanje kao ”Šta će vam onaj vaš Teuerflex (Skupifleks – mala alegorija na tada veoma popularni Rolejfleks), ako je ostao kod kuće, dok Minox uvek možete da imate uz sebe”, izgledalo je (barem nama) potpuno deplasirano. Za mobilni telefon opremljen fotoaparatom, ma kakav on bio, može da se kaže isto kao onda za Minox – taj fotoaparat je uvek pri ruci.
Nemogućnost, ili bolje rečeno komplikovanost, uticanja na parametre prilikom snimanja učinila je da se pametnim telefonom prvo snima, pa se posle misli zašto je nešto snimljeno i šta raditi s takvom fotografijom. Kada se koriste pravi fotoaparati, situacija je obrnuta: prvo se izabere predmet snimanja, po mogu­ćnosti predvidite fotografiju u svojim mislima, zatim se izabere vidni ugao (zumiranjem ili izmenom objektiva), odredi dubinska oštrina ili neoštrina, pa se tek onda snimi. Da bi se od takve sirove fotografije iz telefona napravilo nešto što zadovoljava estetske kriterijume, treba primeniti veliku dozu manipulisanja. Ovome dosta doprinosi i nemogućnost gledanja fotografije na monitoru na jačem dnevnom svetlu.
Naziv iPhoneography nastao je od imena ”Appleovog” telefona, ali moj pametni telefon nije iPhone i neće me začuditi ako neko u budućnosti kaže da postoje iPhoni koje su proizveli: ”Samsung”, ”Motorola” ili ”Nokia”. Želim da kažem da ajfonografija može da postane generično ime, kao ”frižider”, ”kaladont” i slično.

Oprema za ovu vrstu snimanja

Ako neko želi da se posveti ajfonografiji, dovoljan mu je samo pametni telefon. Ne treba mu čak ni kompjuter, a snimci najčešće ostaju u sajber svetu, šalju se i primaju preko mobilnih telefona i socijalnih mreža (Facebook, Twiter itd.), a po potrebi se mogu i napraviti na papiru čija veličina zavisi od kvaliteta sni­mka. Naravno, sve to zavisi od onoga ko je korisnik fotografije – da li mu je nivo šuma i opšti kvalitet fotografije dovoljan. Ove fotografije su svakako dobre za gledanje na ekranu, kao i za projekciju.
Kao što je uobičajeno, pojavila se gomila proizvođača pribora i opreme. ”Schneider”, a verovatno i drugi proizvođači izbacili su ”dopunske objektive”, tj. male konvertere koji od telefonskog objektiva prave širokougaoni ili teleobjektiv. Moje mišljenje jeste da se time samo menja karakter ovog pravca u fotografiji, koji treba da bude spontan, da sakuplja sličice iz života i da ih prezentira donekle obrađene i time nas nauči da posmatramo. Ako neko kupovanjem dodataka od telefona – fotoaparata napravi nešto bolje, neće imati ni fotoaparat ni telefon. Treba imati džepove ili torbice za nošenje svih tih gadžeta. No, za razliku od mog mišljenja, fotograf Dan Chung snimao je Olimpijske igre u Londonu mobilnim telefonom s dodacima, i njegove fotografije možete da vidite na vrlo popularnom fotografskom sajtu dpreview.com. Iz takvih snimaka dobija se nešto više nego prava fotografija. Rad sličicama iz telefona potpuno je neopterećen tehnikom i terminologijom poznatoj u klasi­čnoj fotografiji, zato je i atraktivan i jedinstven.

Kako se upustiti u ajfonografsku avanturu?

Ljubica Lazić

Ljubica Lazić

Ako ste već nabavili ”smartphone” (tj. pame­tni telefon), onda – počnite da snimate. Držite fotoaparat mirno. Ako se već rešite da se više posvetite ovakvoj fotografiji, možda treba da nabavite dodatak za stativ koji drži pametni telefon u miru da ne biste micanjem pokvarili fotografiju. Ovih dodataka ima u raznim izvedbama, od 10 američkih dolara (http://www.xsories.com/phone-holder.html), pa naviše. Pogledajte na Internetu i sledeći proizvod: (http://www.istabilizer.com/store/products.html). Meni se sviđa iPhone Tripod Adapter, koji se prodaje za 29 američkih dolara, plus oko 10 dolara za poštarinu
(http://www.fitsanycase.com/).
Zatim treba napuniti svoj pametni telefon programčićima – da, malim programima, koji se skraćeno zovu ”apps” (od engl. application). Tih malih programa ima tušta i tma, svi su pogodni za skidanje s mreže, a više od pola su besplatni. Oni koji se plaćaju, koštaju nekoliko dolara (cena je obično u američkim dolarima) i treba imati PayPal ili kreditnu kartu za plaćanje. U svakom slučaju, s besplatnim programima možete da se lepo poslužite. Kao prvo, predlažem da instalirate besplatni program ”Instagram”, njime možete da napravite prvu obradu svojih telefonskih fotografija. Bez obzira na to da li je snimak napravljen u pravougaonom formatu, u ajfonografiji najviše se koriste kvadratni formati, tako da će i Instagram napraviti kvadratnu fotografiju.

Kasnije možete da se igrate svojim telefončićem i da ga napunite programčićima za svaku svrhu. Tako možete da pravite fotografije kakvog god hoćete izgleda, samo vaša mašta može da postavi granice. Neko veliko pretho­dno znanje nije potrebno, ali treba imati osećaja za meru i estetiku.
Ako ste se slučajno opredelili za Apple ­iPhone, ima programčića koji su pravljeni samo za ”Apple”. Ja, na primer, nisam uzeo ”Apple” i ništa mi ne smeta da nađem programe koji me interesuju.

Šta posle s fotografijama?

Postoji jedna interesantan servis – zove se Instacanvas. Tu možete da se priključite, otvorite svoj sajt i napunite ga fotografijama. Galerija nudi zainteresovanima da izaberu foto­grafiju koja im se sviđa i naruče je na platnu u kvadratnom formatu. Fotografija košta od 40 dolara naviše, a troškovi slanja u bilo koju zemlju iznose 9 dolara. Autor čija fotografija bude prodata dobija 20%, znači oko 8 dolara po slici. Interesantno, ali konkurencija je velika. Ipak, ako imate umetničkog dara, možete da uđete u konkurenciju. Osim ove galerije, probajte još sledeće naslove: iPhoneart, Society6, Blurb, Keepsy, PixelEx i ko zna koliko ih još ima, ukucajte ih u pretragu na svom telefonu ili kompjuteru da biste ih pronašli. Postoje i nagradni konkursi za fotografije snimljene mobilnim telefonom. Na konkursu Mobile Photo Award (http://mobilephotoawards.com/categories/shortlist.php) takmičari su se na­dme­tali u 26 kategorija. Ako otvorite ovaj sajt, možete da pogledate fotografije koje su ušle u uži izbor i one koje su pobedile na ko­nkursu.Tu se, takođe, nalaze i propozicije, kao i FAQ (često postavljana pitanja), gde imate sva potrebna obaveštenja. Na prikazu fotografija videćete veliku raznovrsnost stilova i prikaza, čime će mnogi biti iznenađeni. Moj prijatelj Gilles Perroud je na tom konkursu dobio prvo mesto u klasi Životinje / kućni ljubimci, s fotografijom koju objavljujemo, a jedna njegova fotografija je prodata za 1.100 dolara!
Otvaranjem ovih sajtova upoznaćete se s pravim bogatstvom fotografskih izraza i počećete s malo više poštovanja da posmatrate one koji pokušavaju da snimaju svojim malim telefonom.

Gde možete više da se obavestite o ajfonografiji?
Ako u program za pretragu na kompjuteru ukucate iPhoneography, naći ćete mnoštvo interesantnih i korisnih obaveštenja o ovoj novoj grani fotografije. Uslov je kao i uvek
– da­ ­dovoljno znate engleski jezik. Nemojte da se zbog toga osećate obespravljenim, jer mislim da ni na jednom drugom jeziku nema toliko podataka i obaveštenja. Voleli mi to ili ne, takva je situacija. Na galerijama i fotografijama u sajber svetu nalazi se ogromna količina lepih snimaka koji će vas inspirisati, a ima i izložbi i nagradnih konkursa. Samo ih treba potražiti.
Želimo vam uspeha ukoliko se opredelite i za ovu granu fotografije.

Deset saveta za bolju ajfonografiju Mlada Australijanka, Aleksis Tompson, napravila je deset pravila koja ću ovde preneti – ono što je dobro ne treba poboljšavati.

[tabs style=”nav-tabs” ]
[tab title=”1″]Ne koristite digitalni zum. Ako zaista želite fotografiju iz blizine, vaše noge su najbolji zum; inače ćete dobiti fotografije s elektronskim šumom (bukom, kako volim da to zovem). [/tab]
[tab title=”2″]Ne koristite funkciju blica, ako je slučajno imate. Treba da imate više osvetljenja na pozadini, a to mali blic neće da pruži.[/tab]
[tab title=”3″]Držite svoj telefon-kameru stabilno u ruci.[/tab]
[tab title=”4″]Koristite autofokus ako ga imate. Ako ga nemate, pokušajte da se pomeranjem napred-natrag postavite na daljinu na kojoj fotoaparat daje oštre fotografije.[/tab]
[tab title=”5″]Pokušajte da snimate iz različitih uglova.[/tab]
[tab title=”6″]Održavajte objektiv u čistom stanju. Ništa lakše nego da se taj mali objektiv zaprlja, a svako zrno prašine na njemu ima mnogo veći efekat nego na velikoj površini nekog običnog objektiva na fotoaparatu.[/tab]
[tab title=”7″] Nemojte da budete štedljivi u okidanju. Sigurno ćete iz raznih razloga da upropastite mnoge fotografije. Dobro je da imate rezervu, zato okidajte koliko god možete.[/tab]
[tab title=”8″]Postoje mnogi programčići za obradu telefonskih sličica. Otvorite APP Store (tražite ga na ”Guglu”) i mnogi ponuđeni programčići su besplatni, a oni koji se plaćaju zaista su jeftini.[/tab]
[tab title=”9″] Eksperimentišite bez granica, budite avanturista.[/tab]
[tab title=”10″]Držite fotoaparat mirno i onda okidajte. Nemojte da kucate u okidač, on je napravljen da se samo lagano dodirne. Ako kucnete u njega, fotografija će skoro sigurno biti upropašćena. Naučite se da ga dodirnete lako, kao percetom.[/tab]
[/tabs]