Fotografi

Istorija modne fotografije – Irving Penn

Kada pričamo o fotografima koji su oblikovali modnu fotografiju ne možemo a da ne spomenemo fotografa koji je svojim specifičnim stilom obeležio 20. vek.

009-richard-avedon-irving-penn-photographer-the-red-list

Portret Richard-a Avedon-a

Irving Penn (1917-2009) je američki fotograf rusko-jevrejskog porekla. Odrastao je u Džerziju, sa roditeljima i mlađim bratom Arturom Pennom, koji je kasnije postao poznat filmski reditelj.

Studirao je umetnost (slikanje, crtanje, grafiku) na Univerzitetu Umetnosti u Filadelfiji. Još u tim danima, Harper`s Bazaar tim prepoznao je njegov talenat, pa je nekoliko njegovih crteža objavljeno upravo u tom magazinu, a to je bio tek početak.

Prvih par godina svoje karijere radio je samostalno, nakon čega je godinu dana na poziciji umetničkog direktora u kompaniji  Saks Fifth AvenueNedugo potom, priključuje se Vogue-u kao saradnik, a njegovi radovi dugi niz godina krasili su stranice ovog i danas veoma popularnog modnog časopisa.

irving5

INSPIRATION Irving Penn 1950… Patrick Demarchelier 2008

irving_penn1

Specifičnosti vezane za njegov rad su veoma jasne poruke koje prenose njegove fotografije. Takođe, bela ili siva teksturna pozadina, jednostavnost i statičnost. U to vreme Richard Avedon je uveo pokret u fotografiju i pokrenut trend na kome su modeli bili u hodu, skoku, smejali se. Kod Irvinga to nije slučaj. Njegovi modeli to ne rade. On na neki način prkosi pravilima stvarajući nešto snažno, postojano, strogo, ali veoma kvalitetno.

Penn-ova žena Lisa

Penn-ova supruga Lisa

Pen upoznao je švedsku manekenku Lisu Fonssagrives na snimanju 1947. Bila je poznata kao njegova muza, a venčali su se 1950. godine. Dve godine kasnije Lisa je rodila njihovog sina, Tom-a Penn-a, koji postao dizajner metala. Lisa Fonssagrives preminula je 1992. godine dok je Pen umro je u 92. godini  7. oktobra 2009. godine u svojoj kući na Menhetnu.

iman-david-bowie-photo-irving-penn-vogue-june-1994 ap

Irving_Penn___Pablo_Picasso,_Cannes,_France_(1957),_2014

22d9a160edb0d8f798fc34ecbf42e927

96524_2048005

Pored dugačke liste modela sa kojima je sarađivao, Irving Penn je ovekovečio i poznate ličnosti sa njegovim prodornim portretima. Samo neki od njih su Alfred Hitchcock, Truman Capote, Pablo Picasso, Yves Saint Laurent, Audrey, Dali, predsednik John Kennedy, Igor Stravinsky, Richard Avedon  i mnogi drugi.

Author: Marija Vukadinović