Aktuelnosti

Izložba “Almanah Foto saveza Srbije” na festivalu “Žisel” u Omoljici

Tri godine unazad pred nama se našlo verovatno najvažnije izdanje vezano za fotografiju naše zemlje: foto-monografija Almanah Foto saveza Srbije. Na skoro 250 strana prikazane su fotografije 119 autora koji u Foto savezu Srbije imaju zvanja MF i KMF. Impozantan je i vremenski okvir u kojem su fotografije nastale jer imamo priliku da vidimo neke od istorijski važnih fotografija kao što je “Zbeg u IV ofanzivi” koju je Georgije – Žorž Vladimirovič Skrigin snimio tokom II svetskog rata a tu su i fotografije doslovno snimljene par meseci pre izlaska Almanaha. Odgovorni urednik ovog izdanja je Branislav Brkić, predsednik FSS; urednik je Dragoslav Mirković, dok je likovno oblikovanje uradio Milenko Savović.  Kako bi ovo izdanje približili zaljubljenicima u fotografiju organizovana je izložba fotografija u okviru 48. Festivala “Žisel” koji je održan od 3 do 5. avgusta u Omoljici.  Realizaciju izložbe “Iz Almanaha Foto saveza Srbije”, čija je ovo premijera, uradili su Milan Živković i Branislav Brkić.

U prvom predstavljanju prikazaćemo vam fotografije Majstora fotografije a u sledećem imaćete priliku da vidite i radove Kandidat majstora fotografije Foto saveza Srbije.

O Almanahu

Prošlo je 65 godina od osnivanja Foto-kino saveza Srbije (od 2005. Foto savez Srbije). U tom dugom periodu, kroz Savez je prošlo mnogo autora, poznatih i manje poznatih, oformljeno je mnogo klubova i sekcija, od kojih su neki tokom vremena ugašeni ili su formirani novi, organizovano je desetak letnjih škola fotografije, 45 Republičkih izložbi fotografija, 11 Dana fotografije Srbije, 26 Omladinskih izložbi fotografija, 25 Republičkih projekcija dijapozitiva u boji, FIAP bijenale omladinske fotografije, veliki broj izložbi nacionalnih kolekcija iz inostranstva, kao i izložbi Foto saveza Srbije u inostranstvu…

Za sve to vreme, nikada nije bilo pokušaja da se napravi presek našeg delovanja, da se srpskoj kulturnoj javnosti, pa i van Srbije, predstavi sav taj dugogodišnji rad, kroz jednu obimniju knjigu, uz tekstualni prikaz i fotografije naših eminentnih autora, te spisak Republičkih, Omladinskih izložbi, Projekcija dijapozitiva u boji i ostalih izložbi u okviru Foto Saveza Srbije. Na Predsedništvu Foto saveza Srbije, maja 2009. godine, doneta je odluka da se sačini upitnik i propratni tekst u kojem se navodi svrha traženih podataka i fotografija, te da se isti pošalje svim kandidatima majstora i majstorima fotografije Foto saveza Srbije.

Za sastavljanje jedne tako obimne publikacije, bilo je nužno da se prikupe potrebni podaci i fotografije. Taj posao sam ja prihvatio. Tada nisam ni slutio da ću biti suočen s mnogobrojnim problemima. Jedan od prvih bila je nedovoljna postojeća dokumentacija (mnoga dokumenta su tokom vremena nestala, druga su zbog selidbe Saveza zaturena ili izgubljena, autorski arhivi su nepotpuni, neki autori više nisu živi, tako da je prikupljanje podataka u nekim slučajevima bilo skoro nemoguće itd.). Dokumentacija autora koji nisu živi vrlo je oskudna, izuzev onih koji su za života napravili monografiju, ili je to pocthumno objavila njihova porodica, ili neka organizacija. Ništa bolje nije bilo ni sa nekim živim autorima. Naime, nepostojanje kontakata, nepoznate adrese, brojevi telefona, ili mejl adrese autora koji su se odselili iz zemlje, ili neodazivanje nekih autora da pošalju tražene podatke, umnogome su usporavali rad na ovom projektu.

Biografski podaci autora nisu sređivani istraživačkom metodom već su ih sami autori dostavljali, ili sam informacije pribavljao i nalazio u katalozima i monografijama pojedinih autora. Dobijene podatke sam sređivao redosledom: ime, ime jednog roditelja, prezime, godina rođenja, mesto rođenja, školska sprema, zvanje u FSJ, FSS, godina kada je autor stekao navedeno zvanje, zvanje u FIAP-u i srodnim organizacijama, broj samostalnih izložbi, broj učestvovanja na izložbama, nagrade i priznanja (najviše pet nagrada), kao i neke biografske podatke. Pojedine podatke sam dobijao i od kolega koji su mi pomogli da ovu knjigu dovedem do kraja.

Želeo bih da zahvalim kolegama na pomoći u prikupljanju potrebnih podataka: Borivoju Mirosavljeviću, Goranu Maliću, Milanu Živkoviću, Gezi Lenertu, u nadi da je ovo tek početak u realizaciji sličnih publikacija Foto saveza Srbije.

Dragoslav Mirković

ReFoto

Author: ReFoto