Dešavanja

Izložba fotografija ”Tamo i ovde” – Branislav Brkić i Milan Živković

©Branislav Brkić

Pozivamo vas na otvaranje izložbe fotografija ”Tamo i ovde” Branislava Brkića i Milana Živkovića u četvrtak 5. juna u 20 časova u galeriji Artget. Izložbu možete pogledati do 28. juna.

Autori fotografija, Branislav Brkić i Milan Živković predstavili su „ovde“ i „tamo“ dela koja čine otklon od već izbledele kulture postmodernog antiestetizma sa obeležjima kao što su: značenje, semiotika, citiranje, posvajanje i korišćenje fotografije u retoričke svrhe.

Pejzaži Branislava Brkića svedoče o napuštanju postkonceptualnih horizonata. Kulturu bržih refleksa zamenila je kultura sporijeg angažmana, pažljive strategije okrenute piktorijalnim efektima razotkrivanja i elementima estetike. Veliki formati muzejskog kvaliteta reprodukcije daju svemu posebno impresivan nagasak.

Živković ostvaruje jedinstvenu „prisutnost“ u prikazanom makrosvetu jer ga izvanredno dobro poznaje. Ekstremna deskriptivnost njegovih fotografija ponekad evoluira do apstraktnosti. Fascinantni makrosvet je predstavljen kao da je snimljen tokom jednog virtuelnog dana, iako je nastao u periodu od tridesetak godina.

© Milan Živković

© Milan Živković

Branislav Brkić
Rođen je 1960. godine u Valjevu. Završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu gde i danas živi i radi.
Kreativnom fotografijom bavi se od 1980. godine i do sada je učestvovao na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Nagrađivan je više od 140 puta. Do sada je imao 27 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Rumunija, Ukrajina, Kina). U Foto-savezu Srbije ima zvanje Majstor fotografije. U Međunarodnoj fotografskoj organizaciji FIAP nosilac je najvišeg umetničkog zvanja MFIAP – “Master Photographer of FIAP”. Član je ULUPUDS-a od 2013 godine. Predsednik je Foto-saveza Srbije od 2003. godine. Poseduje DIGIGRAPHIE sertifikat za najviši kvalitet izrade fotografija u savremenoj EPSON tehnologiji.

Milan Živković
Rođen je 1960. godine u Bavaništu, Banat. Od 1984. radio u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu kao preparator, a od 1986. kao fotograf i dizajner. Od 2000. do 2005. (kao freelancer) radio fotografije i dizajn za marketinško odeljenje preduzeća Direct Link. Od 2002. do 2005. radio kao urednik izložbenog programa Foto-galerije Centra za kulturu u Kovinu. Od 2005. radi kao urednik časopisa za kulturu fotografije ReFoto. Jedan od prvih fotografa sa Epson Digigraphie sertifikatom. Prvi ambasador Nikon-a u Srbiji. Član je ULUPUDS-a.

ReFoto

Author: ReFoto