Aktuelnosti

Izložba: Putevi očajnika

Pred vama je izložba “Putevi očajnika”, beogradskog fotografa Fadila Šarkija, plemenitog čoveka i umetnika, sa istančenim osećanjem za ljudsko, sudbinsko, ono što se često gubi iz vidokruga, u vihorima krupnih istorijskih događaja, manjih ili većih revolucija, ličnih ili opštedruštvenih tragedija.

Fadil Šarki je rodjen 1951. godine u Orahovcu, studirao na Fakultetu političkih nauka, smer novinarstva i žurnalistike. Kako sam beleži u svojoj biografiji,  svoja najranija fotografska interesovanja posvetio je pejzažu i prirodi da bi kasnije otkrio veliku strast prema urbanim temama: dokumentarnoj  “street” fotografiji. Učestvovao je na preko 150 izložbi u zemlji i inostranstvu i dobio dosta nagrada, a do sada je realizovao pet samostalnih izložbi ( “I tu je čovek”,  “Nada u povratak” , “Susret sa Amerikancima”, “Pariz izvan mašte”, “MI SMO OVDE” Izložba o okupaciji bioskopa Zvezda, a Hartefakt fond ima čast da organizuje šestu.

Fadil je umetnik hroničar, nevidljivi saputnik i sapatnik ljudi koji proživljavaju goleme životne drame, kao što je na primer, ova golgota poslednjeg talasa migranata, koju su prošli preko naše zemlje. I medju tim “poniženim i uvredjenim”, ima i onih još poniženijih, najosetljivija i najtragičnija skupina medju njima – a to su deca. Fadil Šarki je boravio sa grupama migranata, upoznavao se sa njima, pomagao im, preskakao barijeru jezika, straha i nepoverenja, ali istovremeno bio nenametljivo prisustvo, hroničar dogadjaja i oko umetnika, koji je, u tim strašnim i sudbinskim vremenima, napravio stotine vrednih fotografija koja su i dokumenta, ali i umetnost u isti mah. Izmedju tih radova, izdvojeni su oni koji u fokus stavljaju decu – koja često nisu ni svesna tragedije koju preživljavaju, i koja, uprkos strašnim uslovima u kojima pokušavaju da prežive, ipak i dalje ostaju deca – sa svojim osmehom poverenja i prepoznavanja dobrote u oku i licu umetnika-posmatrača i sa svojim otvorenošću i čistotom koju svet još nije uspeo da zagadi. Fadil Šarki im stvara momenat poverenja, ali ne ulepšava svet u kome ih zatiče, naprotiv, stavlja pred nas slike koje smo hteli da izbegnemo da vidimo, smišljajući, čak i nesvesno, strategije da se ne bismo suočili do kraja, da ne bismo ostali bez mirnog sna, uz naša opravdanja da  “nismo znali” ili “nismo videli”.

Fadil Šarki je tihi, dostojanstveni buntovnik, on se uvek priključuje onima koji se, makar samim svojim postojanjem, bune protiv nepravde, kako sam kaže, protiv establišmenata i svega onoga što pritiska ljude.

Time ovaj umetnik ne samo da stvara značajno delo, već i pokreće i vodi svoju važnu i veliku borbu za sve nas, da budemo bolji ljudi, da postanemo bolje društvo u celini.

Fotografije sa otvaranja:

Autor: Biljana Srbljanović

 

ReFoto

Author: ReFoto