Zanimljivosti

Izožba fotografija “Boje mojih putovanja” – Boris Bjelica

Sa ponosom vas pozivamo na izložbu fotografija “Boje mojih putovanja” našeg urednika tehnike, nekadašnjeg časopisa ReFoto a sadašnjeg portala, Borisa Bjelice u Omoljicu 4. avgusta u 20:30h, u Dom kulture “Vuk Karađić”!

Borisa poznaju svi kojima je ikada zatrebao savet ili je trebalo nešto srediti na njihovom Nikon fotoaparatu, a ovo stoga jer je on menadžer servisa. U grupu onih koji ga znaju ubrajaju se i svi koji su čitali časopis ReFoto, a od pre par godina oni koji se nađu na istoimenom portalu gde je urednik tehnike. Ova funkcija nije nimalo laka ni jednostavna i bezbroj puta dovela je do komentara u vezi s predstavljanjem ”Nikona” i ostalih proizvođača. Iako tome ovde možda nije mesto, treba malo pojasniti neke stvari, a to je da Borisa ne možete naterati da piše o fotoaparatu ako ga nije zaista isprobao. S ”Nikonom” je lako jer svaki model mu je tu, na dohvat ruke, ali s ostalim proizvođačima koji nemaju zastupnike, problem isprobavanja fotoaparata zaista jeste veliki.

Do sada ste videli dve poznate strane, da to tako nazovemo, Borisove ličnosti, ali vreme je da se posvetimo trećoj, koju znaju samo članovi mi, Foto-saveza Srbije i oni koji prate konkurse. Iako se obično kaže da obućari imaju najlošije cipele, kod Borisa fotografa to nije slučaj. Ako uzmemo u obzir i to da neprestano isprobavao fotoaparate o kojima piše, mislim da sasvim slobodno možemo konstatovati kako je on čovek koji je do sada fotografisao neverovatno velikim brojem najrazličitijih fotoaparata, skoro svih svetskih proizvođača. I, za razliku od većine onih koji prvi put koriste nov fotoaparat, nije njime neprekidno fotografisao cveće – u bašti ili vazi. Boris Bjelica pravi je zaljubljenik u fotografiju, a kako uz sve to voli i da putuje, s raznih strana sveta donosi brojne fotografije kojima je osvojio popriličan broj nagrada i, da to zaista želi, do sada je mogao imati i neko ozbiljno zvanje. Nije bilo niti lako niti jednostavno uraditi ovu priču. Prvo je trebalo naterati skromnog Borisa da donese fotografije, a potom napraviti odabir koji bi na najbolji način predstavio sve ono što je, na putovanjima, fotografskim druženjima ili tokom testiranja fotoaparata, video i zabeležio.

Boris Bjelica – menadžer servisa, urednik tehnike i, pre svega, fotograf.