Putopisi

Jedan dan sa fotografkinjom Tinom Marić


Tina Marić je istoričarka umetnosti, fotografkinja i svetska putnica iz Beograda. Njene fotografije su pre svega intimni, ženstveni portreti i avanturističke, svetle, dokumentarne fotografije sa putovanja, gde hvata iskrene trenutke prirode i ljudi koji je okružuju.

Ovog puta za ReFoto portal, pitali smo Tinu da nam preko svojih fotografija prikaže jedan svoj dan. Rezultat su fotografije karakteristične za Tinin rad, ali ovog puta ne tako daleko od Beograda, u kojima beleži bitan datum u životu sa svojim mužem, simbolično sadeći trešnjino drvo kao simbol njihove ljubavi. Kroz sitne dokumentarističke detalje i svetle pejzaže, Tina nas poetično uvlači u svoj dan…


 

http://cargocollective.com/tinamaric

01

02


Danas je meni i Goranu 10 godina od prvog poljupca. Umesto da odemo na klopu , kolače ili bioskop dogovorili smo se da uradimo nešto što će zaista ostaviti uspomenu na taj dan.

Odlučili smo da zasadimo drvo trešnje. Malo smo istražili gde je najbolje da se kupe sveže zdrave sadnice i odlučili se za jedan rasadnik tik uz magistralu.


 

03

04

06

08


Utovareni u kola sa tri drvceta trešnje i jos nekim biljkama za kuću krenuli smo na mesto gde ćemo zasaditi prvu sadnicu. Odlučili smo se za vikendicu mojih roditelja tu nadomak Beograda u mestu koje ima vrlo optimistično ime – Nenadovac.


 

010

011

012


Kad smo se opremili rukavicama i alatom potražili smo zgodno mesto za našu prvu trešnju. Našli smo ga na dnu placa na jednoj lepoj čistini desno od ograde. A i komšijska maca nam je pravila drustvo.


 

016

017

018


Nakon sto smo se isčestitali na uspešnoj sadnji krenuli smo do domaćinstva Goranovog tate da zasadimo drugu trešnju. Međutim kad smo stigli, više su nas fascinirale koke nego sadnja pa smo trešnju ostavili njegovom tati da zasadi.


 

019

020

021

022

023


Došlo je vreme da se opet vratimo u vikendicu kod mojih i da još jednom zalijemo trešnju….


024

025


….Odgledamo zalazak sunca…


 

026

028


….i izlazak meseca

E sad verovatno se pitate šta je bilo sa trećim drvetom trešnje? Pa nju smo ostavili za jedno specijalno mesto a i ne moramo bas sve da podelimo sa vama.


 

 

Katarina Marković

Author: Katarina Marković

filmska rediteljka i fotografkinja iz Beograda

Katarina Marković
filmska rediteljka i fotografkinja iz Beograda