Aktuelnosti

Jelena Blagović – nove samoće

Organ vida, poziva vas na izložbu

// 06.09. – 16.09.2018. // Galerija Forum

Otvorenje: sreeda 06.09.18. u 20h

Izložba će predstaviti fotografski koncept koji se bavi problematikom teme majčinstva, pružajući intimni pogled na različite strahove, sumnje i samopropitivanja s kojima se autorka i njene bliske prijateljice suočavaju u razdoblju života u kojem planiraju postati majke, ili to već jesu. Ova generacija mladih žena u proseku rađa kasnije i manji broj djece, nego što su, ne tako davno, rađale njihove majke. Nije neuobičajeno da neke žene odluče da ne postanu majke. Razlozi za odgađanje ili neostvarivanje majčinstva za svaku od njih su različiti, stavovi o majčinstvu takođe. Zajedničko svim portretiranim ženama su različite nijanse straha, sveprožimajućeg novog osećaja odgovornosti i zebnje od gubitka dela sebe – gubitka mentalne i fizičke slobode.

Fotografisane žene, mahom i međusobno prijateljice, prikazane su u trenucima između. Uprkos tradicionalnom shvatanju majčinstva, njegovom uvreženom kulturalnom konstruktu i određenim svetonazorskim insstiranjima na majčinstvu kao jedinom putu prema ženskom samoostvarenju, ono nije, niti je ikada bilo, jedina i najvažnija uloga žene. Ona je ujedno i nečija kći, sestra, partnerica, supruga, prijateljica, zaposlenica ili poslodavka, saradnica…
Samoća, koju većina žena nauči cijeniti i u njoj uživati tek u odrasloj dobi, s majčinstvom se nepovratno mijenja. Upravo to stanje između uloga, osveštavanje da se rođenjem deteta i žena iznova formira kao individua, prikazano je kroz ove inscenirane portrete, koji vizuelizuju trenutak odsutnosti i izmenjene, nove vrste samoće, s kojom se svaka od fotografisanih žena suočava. Najčešće unutar vlastitog doma i sama sa sobom.
Izložba će se moći pogledati do nedelje 16. septembra, svakim danom od 10 do 20 sati.

ReFoto

Author: ReFoto