Talenti

Kad prestaneš da dišeš i sve postane nevažno – Nemanja Đorđević

Šta je rokenrol? Kako izgleda taj žar i snaga trenutka koji se sa muzičke scene prenosi na publiku? Koliko puta ste se pitali kako je to biti na bini, i kako se muzičari osećaju dok sviraju svoje najveće hitove ispred hiljade fanova? Dok ih gledate, osećate kao da je baš to smisao njihovih života, upakovan u dvočasovni spektakl zvan koncert. A i vi se tako osećate, kao da je sve sada i tu najbitnije? Kao da je smisao vašeg života upravo u tih par sati koncerta, a sve ostalo su samo dani koji se ređaju i zovu se običan život. Na svojoj prvoj izložbi Nemanja Đorđević je pokazao kako iz njegovog ugla izgledaju muzički događaji, a fotografija je postala kanal kojim ih pokazuje svetu.

Nemanja Đorđević je rođen u Vranju, 1985. godine. Sa 15 godina prepoznao je strast prema fotografiji i od tog trentutka fotoaparat je za Nemanju postao najvažnija oprema u svim životnim tokovima. Napredujući u svom radu učestvovao je u raznim grupnim izložbama, postao član foto kluba FON u Nišu, sarađivao sa medijima. Razvijajući svoj talenat i krećući se kroz razne grane fotografije, Nemanja je postao posebno zainteresovan za muzičku fotografiju i fotografisanje rok koncerata je ubrzo postala njegova nova strast. Alternativni klubovi, velike koncertne sale, fanovi, buka, brzina promene svetla, zvuci instrumenata i vokala, ritam bubnjeva, atmosfera jednog rok koncerta kao da sarađuju sa Nemanjom u stvaranju savršenog trenutka i fotografije. Na ovoj platformi se Nemanja Đorđević odlično snašao i potvrdio samog sebe, njegove želje su se sastale sa talentom za ovu vrstu dokumentarne fotografije. To ga je vodilo dalje, pa je 2012. godine usledila njegova prva samostalna izložba pod nazivom „Buka u boji“, na kojoj je tema bila muzička rok scena Srbije. Nakon te izložbe predstavio je publici još šest samostalnih izložbi tokom
2012. i 2013. godine.

Nemanjine fotografije sa koncerata verodostojno i živo prikazuju najjače emocije koncerata. One odišu snažnom energijom koja neprekidno stuji između publike i izvođača. Boje i svetlo su savršeno ukomponovani, a neobični stajling muzičara, nesvakidašnja postavka scene, neočekivani potezi velikih rok zvezda samo doprinose dinamici samih fotografija. Preneti taj ključni trenutak je svakako izazov, jer su u pitanju delovi sekunde koje je važno zabeležiti na pravi način. Nemanjine fotografije su poslednji put izložene u Domu omladine Beograda u okviru grupne izložbe „Rok momenti 2014“. U julu 2009. Foto tim Exit-a mu je dodelio nagradu za najbolju fotografiju festivala, a u novembru 2013. Godine dobija nagradu od Kancelarije za mlade u Subotici za najbolju koncertnu fotografiju. Trentno živi u Beogradu, radi kao foto-reporter web magazina „Balkanrok“ kao i hrvatskog „SoundGardian-a“, i sarađuje sa mnogim dnevnim listovima u Srbiji i regionu.

Marijana Vranić

Author: Marijana Vranić

Apsolvent na FMK, odsek novinarstvo i medijska produkcija.
Bavim se fotografijom, sviram gitaru.

Marijana Vranić
Apsolvent na FMK, odsek novinarstvo i medijska produkcija.
Bavim se fotografijom, sviram gitaru.