Aktuelnosti, Teme

Kraj ”Olympusa”? – crne slutnje stižu sa Vol Strita

Surovi kapitalizam i tržište ne praštaju. Ako cifre kažu da nekoj kompaniji ne cvetaju ruže, ne postoji dovoljno jaka doza optimizma i emocija koja istu može spasiti zle sudbine. Za 2014. godinu, časopis ”24/7 Vol Strit” predviđa odlazak jednog velikog imena u svetu fotografije – ”Olympusa”.

Kompanija koju neki mnogo vole, neki preziru ali koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, već godinama posluje sa gubicima, a skorašnji događaji, tj. skandal kada je otkriveno da je kompanija te gubitke skrivala i navodne veze sa ”Jakuzama” (japanska mafija), samo su dolili ulje na vatru i mnogi su ih još pre nekoliko meseci nazvali prvim ekserom u budućem mrtvačkom kovčegu.

U proteklih deset i kusur godina, kompanija je vukla mnoge poteze za koje će se ispostaviti da su bili pogrešni, od fino zamišljenog ali nesrećno realizovanog 4/3 DSLR sistema koji nije imao šansu pored konkurencije preko stotina potpuno nezanimljivih kompaktnih modela koji se ničim nisu izdvajali iz mora sličnih, kojima je tržište bilo preplavljeno. Kada su se setili da ponude nešto stvarno novo, m4/3 sistem, tj. bezogledalce, počela je svetska ekonomska kriza koja je ostavila duboke posledice i na mnogo veće kompanije i usporila već prezasićeno tržište.

Svet fotografije su u korenu izmenili ”pametni” telefoni koji su postali sveprisutni i opšteprihvaćeni i koji su desetkovali prodaju kompaktnih fotoaparata. Iskreno se nadam da će rešenje biti pronađeno jer je konkurencija ono što pokreće napredak i uopšte ne bi valjalo da ”knjiga spadne na dva slova” jer mi se ni malo ne dopada budućnost u kojoj se izbor svodi na loše ili preskupo.

http://247wallst.com/special-report/2013/05/23/ten-brands-that-will-disappear-in-2014/