Moje iskustvo

Kućni ljubimci na vašim fotografijama

© Teresa Berg

Možda mislite da fotografije kućnih ljubimaca imaju mesto samo u vašim privatnim foto-albumima, ali brojni fotografi širom sveta dokazuju da je to važna oblast fotografije ali nimalo laka za realizaciju

Kad pomenemo fotografiranje kućnih ljubimaca, kod većine će se osoba stvoriti mentalna slika slatke životinjice kojoj je mjesto u privatnom albumu na nekoj društvenoj mreži ili nekom forumu na kojem vlasnici kućnih ljubimaca razmjenjuju priče i savjete. To je stoga što se danas snima ogromna količina fotografija koje pripadaju u ovu kategoriju, a najviše ih snimaju upravo vlasnici koji su emocionalno vezani uz svoje ljubimce. Pa ipak, kao i svaka fotografska kategorija, niti ova nije laka ako želimo dobro raditi i stvarati zanimljive fotografije. U svijetu gdje se cijeni struka, specijalizacija i kvaliteta ovo je jedna od legitimnih grana profesionalnog bavljenja fotografijom, pa mnogi vlasnici kućnih ljubimaca naručuju portrete od fotografa koji se bave ovim tipom posla.
Kao što portretna fotografija osim baratanja svjetlom i fotoaparatom zahtijeva poznavanje psihologije ljudi, tako i portretiranje životinja zahtijeva poznavanje njihove psihologije, a posebno kad se radi o vrstama koje vas mogu, ako se ne znate adekvatno ponašati, dovesti u opasnost prilikom fotografiranja. Ne morate sad u glavi vrtiti slike udava i aligatora, koje ljudi ponekad znaju držati kao kućne ljubimce, dovoljno je da konju priđete odostraga pa da vas udari kopitima.

© Damir Tiljak, ”Ne vidim, ne govorim, ne čujem”

© Damir Tiljak, ”Ne vidim, ne govorim, ne čujem”

Neobični modeli

Da sve ne ostane u sferi teorije, navest ću vam i primjer iz prakse. Trebali smo odraditi studijsko snimanje zelenih pitona za potrebe uzgajivača. Pripreme su bile u okvirima klasičnog modnog snimanja, osim naravno što smo se morali suočiti sa zmijama. Zeleni pitoni nisu osobito velike zmije, dužina im je između 1,2 i 1,8 metara, uglavnom žive na drveću i hrane se pticama i gušterima koji se penju po drveću. Potječu iz nekih dijelova Australije, te otoka Papua i Nova Gvineja. Upute koje smo primili od uzgajivača bile su vrlo jednostavne: temperatura u studiju mora biti oko 30 stupnjeva, nitko ne smije raditi bilo kakve nagle i brze kretnje jer zmija to poistovjećuje s pticom u letu i napast će taj objekt, ne smije se puhati direktno zmiji u glavu jer to doživljava kao agresiju i uslijedit će protunapad. Svi smo se držali uputa i tijekom snimanja nije bilo nikakvih problema. Držati takvu zmiju nije uopće neugodno, kao da držite plastičnu cijev, a najveći je izazov bio snimiti palucanje jezikom. Jezik je tako brz da je vrlo teško uskladiti trenutak okidanja.

Danas su najrašireniji kućni ljubimci mačke i psi. Oni su visoko socijalizirani i budući da žive među ljudima, vlasnici ih doživljavaju kao članove obitelji. Stoga je osnovni pristup za snimanje pasa i mačaka u principu identičan fotografiranju ljudi. Primjenjive su gotovo sve kategorije: od portreta, odmaranja, zabave, akcije…

Ljubav je prednost

Kućni ljubimci, kao i sve ostalo u ovom dobu marketinga i trgovine, ogromno su komercijalno područje u kojem se nalaze uzgajivači, frizeri, dreseri, veterinari, proizvođači hrane, igračaka, lijekova i ostalih potrepština. Stoga se fotografiranje kućnih ljubimaca širi iz privatnih prostora kao što su kuća, stan ili dvorište, na terene za obuku i trening, na sajmove i takmičenja, te na fotografski studio, salone za uljepšavanje i veterinarske ambulante. Iako smo u pratećim tekstovima pokrili i dva dodatna aspekta profesionalnog snimanja: komercijalno studijsko snimanje i Agility takmičenja, vjerujem da će upravo snimanje za osobne potrebe biti zanimljivo najširem krugu čitatelja. Kako fotografirati vaše ljubimce na način da fotografije budu zanimljive i drugima, a ne samo vama i najužem krugu zainteresiranih obožavatelja? Tu ste u velikoj prednosti pred komercijalnim fotografima, živite s vašim ljubimcem, znate njegove navike i ono što je možda najvažnije poznajete ga i on poznaje vas. Mnoge se životinje ne ponašaju prirodno i opušteno u društvu nepoznatih osoba, pogotovo kad ta osoba u rukama drži nešto što izgleda potencijalno opasno – u ovom slučaju to je fotoaparat. Naviknuti na vas i ostale članove domaćinstva, kućni će ljubimci biti opušteni i moći ćete ih snimiti u različitim situacijama i pozama koje su ponekad specifične za njihovo ponašanje.

© Damir Tiljak

© Damir Tiljak, ”Ogledalo duše”

Kako i čime snimati

Vjerojatno prvo pitanje koje će većina čitatelja postaviti je: kakva mi oprema treba? Kao i uvijek u fotografiji ideja i pristup znatno su važniji od opreme s kojom raspolažete. Jedna od meni najdražih fotografija nastala je običnim kompaktnim aparatom HP PhotoSmart R707. Zbog malih senzora kompaktni fotoaparati imaju objektive male žarišne duljine, što omogućava veliku dubinsku oštrinu i izoštravanje na kratkim udaljenostima, a to dozvoljava zanimljive manipulacije perspektivom. Iskoristivši sve navedeno, odnosno prednosti takvog fotoaparata, snimio sam fotografiju ”Ogledalo duše”. Ova je fotografija neobična upravo zbog perspektive i odnosa fotoaparata i modela. Svaka oprema može biti dobra, no u konačnici to ovisi o situaciji u kojoj se nalazite i konačnom izgledu fotografije kojeg želite postići. No, ipak jedna je stvar dosta bitna: rezolucija i kvaliteta optike i senzora. Kućni su ljubimci u najvećem broju slučajeva krznate životinje, a nema većeg izazova za ukupnu rezoluciju cijelog sustava od fine strukture krzna. Malu sličicu za društvene mreže možete snimiti bilo čime, no kvalitetnu fotografiju za veliko povećanje možete fotografisati samo s kvalitetnom opremom. Dok sam se još bavio testiranjem opreme, najveći sam broj testova obavio na modelima koji su mi uvijek bili pri ruci: mojim mačkama. Na takvim se fotografijama može uočiti niz problema nekog sustava, pad rezolucije, pojava moarea, problemi s dinamičkim rasponom (gubitak detalja u bijelom krznu, pojava šuma u crnom krznu), način na koji oštri dio fotografije prelazi u neoštri, kvaliteta neoštrina (bokeh) i još dosta toga.

Savjeti:
– Ako niste vlasnik životinje koju mislite fotografirati, obavezno porazgovarate s vlasnikom o navikama i karakternim osobinama vašeg budućeg modela.
– Iako jedan od najčešćih savjeta kod snimanja djece i kućnih ljubimaca glasi: spustite se na njihovu razinu, nemojte fotografirati nešto što je niže od vas iz vaše perspektive, ponekad upravo odlazak u drugu krajnost može biti zanimljiv.
– Ponekad je potrebno animirati ljubimca. Za to mogu poslužiti različiti objekti, hrana ili neke njihove slastice, igračke ili jednostavno privlačenje pažnje lupkanjem, struganjem, grebanjem ili nekim drugim neobičnim iznenadnim zvukom.

Objektivi

Kompaktni fotoaparati dolaze s nepromjenjivom optikom, dok kod SLR fotoaparata i nove generacije CSC sistema (fotoaparata bez zrcala) možemo mijenjati objektive. Što bi trebalo imati od objektiva? Za fotografiranje po kući jedan od najkorisnijih objektiva je onaj s rasponom žarišnih duljina 24–70 mm, ili neki njegov ekvivalent. On omogućuje dobar zahvatni kut u manjim prostorima kao što su stanovi. Drugi izuzetno koristan je neki od objektiva s fiksnom žarišnom duljinom i velikim otvorom zaslona, na primjer 35 mm f/1,4 ili 50 mm f/1,4. U stanovima u kojima gotovo uvijek ima premalo svjetla i previše stvari u pozadini, ovakvi objektivi osigurat će kvalitetnu ekspoziciju i zamućenje pozadine. Za snimanje na otvorenom prostoru objektiv raspona 70–200 mm biti će bolji izbor. Od ostalog pribora treba razmotriti upotrebu bljeskalice, pri čemu svakako treba uzeti u obzir da neke ljubimce intenzivni bljeskovi plaše jer ih instinktivno povezuju sa sijevanjem i grmljavinom.

U studiju ili enterijeru?

Osim u stanu, dvorištu, vrtu ili parku, kućne ljubimce možete snimati i na specijaliziranim sajmovima, pa čak i na ulici. ”Autoškola” je snimljena 2005. godine sasvim slučajno. Tadašnja miss sporta trebala je kao jednu od nagrada preuzeti na korištenje automobil. Dok su se govornici redali dosada je rasla, a ja sam čekao pravu temu za fotografiranje, njezin ulazak u automobil. Tada sam primijetio na travnjaku auto salona mladi par s psom. Uzeo sam jedan omanji model automobila, izjurio van, na brzinu se dogovorio s vlasnicima i napravio kratko, ali zabavno snimanje. Psića automobil nije baš pretjerano zanimao, zato sam postavio vlasnika s druge strane, a on mu je privukao pažnju lupkajući olovkom po automobilčiću. Ovu fotografiju i danas čuvam. Snimke missice sam odavno zagubio.
Postoje i sasvim suprotne situacije kada je ljubimac rezigniran, umoran ili letargičan (i oni imaju promjene raspoloženja, baš kao i mi), i tada će ovaj trik uspjeti samo jednom – zato se dobro pripremite i iskoristite taj trenutak kako biste dobili zanimljivu fotografiju.

Druga je krajnost hiperaktivni, razigrani ljubimac koji niti sekundu ne može ostati miran. U tom je slučaju najbolje pričekati dok ga ne savlada umor i konačno se ne smiri, ali i tu pomažu razni oblici poslastica za kućne ljubimce koji će ga barem na neko vrijeme zaustaviti na jednom mjestu. Vlasnici najbolje znaju s čime se njihov ljubimac može ”podmititi”.

© Damir Tiljak

© Damir Tiljak, ”Autoškola”. Ova priča ima dvije pouke. Prva je da vlasnici ljubimaca rado pristaju na fotografiranje – još nisam sreo vlasnika koji bi tako nešto odbio. Druga je da je ponekad potrebno animirati ljubimca. Za to mogu poslužiti različiti objekti, hrana ili neke njihove slastice, igračke ili jednostavno privlačenje pažnje lupkanjem, struganjem, grebanjem ili nekim drugim neobičnim iznenadnim zvukom.

Ceo članak i sve primere možete pogledati u ReFoto 86 koji možete poručiti na ReFoto pretplata + stari brojevi

 

 

Author: Damir Tiljak