Dešavanja

On-line fototeka Muzeja istorije Jugoslavije

Na brodu Podgorka sa Sofijom Loren, 30. VII 1970
Danas je na svečanoj prezentaciji projekta  „Digitalizacija istorijskog foto arhiva Muzeja istorije Jugoslavije” i zvanično objavljena internet adresa fototeke Muzeja istorije Jugoslavije.

Svih 150 000 fotografija iz foto-arhive Muzeja istorije Jugoslavije, većinom nepoznatih široj javnosti, od danas, 27. novembra 2013, dostupne su na internet adresi www.foto.mij.rs. Fotografije su snimila četiri fotografa iz Kabineta predsednika SFRJ u periodu od 1947. do 1980. godine, na 1083 lokacije u 93 države. Projekat digitalizacije trajao je dve godine i sproveden je u partnerstvu sa Telenor fondacijom.

Sa Ričardom Bartonom tokom snimanja filma Bitka na Sutjesci, 5. IX 1971

Sa Ričardom Bartonom tokom snimanja filma Bitka na Sutjesci, 5. IX 1971

„Podrškom projektu digitalizacije arhive Telenor fondacija dala je značajan doprinos zaštiti kulturnog nasleđa i dela svetske kulturne baštine savremenim metodama. Zahvaljujući projektu, otklonjena je opasnost od uništenja arhive i uvođenja restrikcija njenog korišćenja, jer je do danas svaki rad podrazumevao fizički kontakt sa fotografiјama“, kaže Neda Knežević, direktorka ovog muzeja, koji ima više od 100 000 posetilaca godišnje.

Onlajn baza može da se pretraži po datumima, događaјima, ličnostima i zemljama, a njeni posetioci imaju priliku da učestvuju u upotpunjavanju informacija o istoriјi „tagovanjem“ fotografiјa i dodavanjem povezanih informacija.

„Naše društvo postaje digitalno. Ponosni smo što smo doprineli da se sačuva ne samo kulturno dobro čiji značaj prevazilazi granice Srbije i regiona već i da se, zahvaljujući internetu, ono učini lako dostupnim svima“, kaže Marija Vujanić, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Telenor.

Sakupljena građa je dragoceno svedočanstvo o putovanjima Josipa Broza, posetama stranih šefova država i vlada, susretima sa svetski poznatim ličnostima različitih zanimanja, kao i situacijama iz njegovog svakodnevnog života.

Sa Džonom Kenedijem ispred Bele Kuće 17.X 1963

Sa Džonom Kenedijem ispred Bele Kuće 17.X 1963

Fotografije, koje su delo četvorice fotografa Dragutina Grbića, Aleksandra Stojanovića, Miloša Rašete i Mirka Lovrića, beleže brojne susrete Josipa Broza Tita sa predsednicima Sjedinjenih Američkih Država. Tito je bio јedini predsednik strane države koјi se tokom svog mandata sreo sa svim predsednicima ove zemlje, a ujedno je bio i poslednji inostrani političar kojeg je Kenedi primio pre smrti. Takođe, u arhivi se mogu pronaći i fotografije sa Ričardom Bartonom i Elizabet Teјlor, Sofijom Loren koјa kuva u kuhinji na Vangi, Đinom Lolobriđidom, Žozefinom Beјker, Kirkom Daglasom, Orsonom Velsom, kao i sa Žan Polom Sartrom, Papom Pavlom VI, sa članovima posade letelice Apolo 11, koji  su prvi sleteli na Mesec, kao i sa Če Gevarom, Vinstonom Čerčilom i kraljicom Elizabetom.

ReFoto

Author: ReFoto