Putopisi

MALDIVI

Ivana Orlović - Kranjc

Tačkice u okeanu

Konačno je na red došla ekspedicija koju smo nestrpljivo iščekivali: Maldivi. Ova ostrvska država predstavlja jednu od najboljih ronilačkih destinacija na svetu, pa je samim tim i naše nestrpljenje bilo još veće. Naš cilj jeste ronjenje s mantama i kit ajkulama, kojima su mora oko ovih ostrva prirodna staništa. A more, more je prikazivalo nekoliko neverovatnih nijansi plave boje. Od modre u dubini do tirkizno plave s unutrašnje strane grebena.

I sâmo putovanje do Maldiva predstavlja svojevrsnu avanturu. Nakon mnogobrojnih sati letenja, ispod nas, u azurno plavom moru počela su da se pojavljuju brojna ostrva. Konačno, tačkice u okeanu postaju komadići kopna okruženi morem.
Šta jedan ronilac može još da poželi? Nakon obavljenih carinskih formalnosti, ukrcali smo se na gliser koji nas je nakon dva i po sata doveo na naše konačno odredište South Ari Atol, grupu ostrva među kojima je ”naše”, dužine od oko 800 metara, bilo jedno od većih. Koračajući drvenim gatom koji je od malog pristaništa vodio ka ostrvu, shvatio sam da na licu imam široki osmeh, jer prizor koji se otvarao pred nama teško je rečima opisati. Guste, zelene palme dosezale su do same obale gde su ostavljale nekoliko metara sitnom belom pesku da uroni u more. A more, more je prikazivalo nekoliko neverovatnih nijansi plave boje. Od modre u dubini, do tirkizno plave s unutrašnje strane grebena. Trebalo nam je nekoliko časova da prihvatimo nove zvuke koji su nas okruživali. Iz unutrašnjosti ostrva dopirali su klepet krila i javljanje nama nepoznatih ptica. Na obali tiho talasanje vode, a u daljini, na ivici grebena koji se prostire oko ostrva, moćna grmljavina okeana. Nema sirena automobila, buke motora i ostalih zvukova savremenih gradova. Novo iznenađenje doživeli smo kada smo uskočili u more da se malo ohladimo. Temperatura vode bila je neverovatna – 31° Celzijusa!

U Indijskom okeanu

Na more se ide brodovima dužine 15 metara, na koje može da se smesti do 25 ronilaca. Ono što je specifično za ronjenje na Maldivima jeste maksimalna dubina ronjenja koja je propisana zakonom i iznosi 30 metara. Svi ronioci potpisuju izjavu o prihvatanju lične odgovornosti i poštovanju lokalnih ronilačkih pravila. Većina zarona je u struji, tako da je uobičajen postupak da ronilac pre nego što izroni lansira bovu i brod dolazi po njega. Kada smo konačno napravili prvi zaron u Indijskom okeanu, bili smo fascinirani raskošnim podvodnim živim svetom. Obilje čvrstih korala, veliki broj riba koje žive na koralnim grebenima, mante i ajkule… Međutim, glavni razlog što smo prevalili toliki put (preko 8.000 km u jednom pravcu) jeste ronjenje s kit ajkulom. Najveća riba koja trenutno živi na našoj planeti može se sresti u vodama oko Maldiva, jer na ovom akvatoriju živi oko 220 primeraka koji u ovo doba godine migriraju do Madagaskara i vraćaju se nazad na Maldive.

S morskim džinovima

Oko osam sati ujutro isplovili smo na otvoreno more. Jutro je bilo pomalo vetrovito, a na otvorenom moru dočekali su nas talasi od preko tri metra. Plovili smo duž grebena osmatrajući površinu vode, tražeći veliku senku koja se lagano kreće. Nakon petnaestak minuta nastaje oduševljenje: kit ajkula je pred nama! Poskakali smo u vodu s fotoaparatima i opremom za ronjenje na dah i tada smo shvatili da su u pitanju dve kit ajkule: prva dužine oko 6 i druga od nekih 9 metara. Uopšte nije bilo lako plivati u velikim talasima i pratiti tempo kit ajkule. Iako se kreće veoma sporo (3 do 10 milja na sat), za čoveka u talasima s foto-opremom u rukama ovo je vrlo iscrpljujuće. Nakon kraćeg odmora Posejdon nas je ponovo nagradio: ka nama je plivala još jedna kit ajkula. Sličan scenario ponovio se i dva dana kasnije, tako da smo na ovom putovanju apsolutno ispunili cilj. Od drugih ajkula, svakodnevno smo se susretali s grebenskom belorepom ajkulom, grebenskom crnorepom ajkulom i ajkulom ”medicinarom”. To je dodalo posebnu čar ovim ronjenjima, jer smo konačno imali priliku da naučimo kako da se približimo ovim ribama i napravimo dobre fotografije i snimke. Manje sreće imali smo s mantama, jer su one u ovo doba godine u dubljim vodama, u plavetnilu i prate morske struje. Ipak, imali smo sreće da na jednom zaronu u nekoliko navrata vidimo tridesetak manti, kojima je, nažalost, bilo nemoguće prići.

Odlazak iz raja

Vreme na ovim ostrvima brzo prolazi. Ponovo smo se zaputili preko pola sveta, nazad u Srbiju. Poneli smo neverovatno ronilačko iskustvo, gigabajte podvodnih fotografija i preko pet sati snimljenog video-materijala.

[signoff]Podvodno kućište Ikelite i 2 podvodna Ikelite Substrobe DS51 blicaIVANINA PODVODNA FOTO-OPREMA Za podvodno fotografisanje na malim dubinama Ivana Kranjc koristi nekoliko različitih "tough" fotoaparata, a prilikom ronjenja na većim dubinama, kao što je bilo tokom boravka na Maldivima, koristi kompaktni Canon G12. Njega od vode i pritiska štiti Ikelite podvodno kućište koje može izdržati dubine do 60 m. S obzirom da joj je opsesija podvodna makro fotografija sa sobom nosi i posebne predleće ali i dva podvodna Ikelite Substrobe DS51 blica.Podvodno kućište Ikelite i 2 podvodna Ikelite Substrobe DS51 blicaIVANINA PODVODNA FOTO-OPREMA Za podvodno fotografisanje na malim dubinama Ivana Kranjc koristi nekoliko različitih “tough” fotoaparata, a prilikom ronjenja na većim dubinama, kao što je bilo tokom boravka na Maldivima, koristi kompaktni Canon G12. Njega od vode i pritiska štiti Ikelite podvodno kućište koje može izdržati dubine do 60 m. S obzirom da joj je opsesija podvodna makro fotografija sa sobom nosi i posebne predleće ali i dva podvodna Ikelite Substrobe DS51 blica. Ovakav komplet opreme nimalo nije lagan ali se (prema Arhimedovom zakonu) težina redukuje nakon zarona. [/signoff]

 

Author: Janez Kranjc