Konkursi

Međunarodni festival umetničke fotografije

25.-28.Maj, KRAGUJEVAC

FOTORAMA fest je prvi festival umetničke fotografije ovakve vrste u Srbiji, zasnovan na najmodernijim principima organizacije ovakvih međunarodnih skupova, nalik svim većim svetskim umetničkim festivalima l kao takav nastoji da pruži najkvalitetniji edukativni i izlagački program iz oblasti fotografije. Osnovan je 201 O.godine kada je prvi put i održan.

Fotorama fest je za jako kratko vreme uspeo da postane jedan od vodećih događaja vezanih za umetnost fotografije u regionu , polako ali sigurno postaje prepoznatljivi priznat na teritoriji cele Evrope kao jedno od velikih dešavanja koje obećava jako dobar program.

Osnovna ideja festivala kojom smo se vodili od početka je bila da se svim mladima u Srbiji i regionu pruži prilika da prisustvuju najkvalitetnijim programima svetski poznatih stručnjaka u oblasti fotografije ,bez oobzira na njihove finansijske mogućnosti, koje većina mladih ovde ne bi bila u mogućnosti da posećuje zbog nedostatka sredstava.

Stoga je osnovni cilj FOTORAMA festivala da pruži što kvalitetniji program i to potpuno besplatno, tako da svi imaju priliku da napreduju i uče od najboljih. Kao takav festival nema svoje prilive novca i finansira se isključivo od grantova, donacija i sponzorstava koji se koriste za pokrivanje troskova organizacije , gostiju i predavača. Ovogodišnji pokrovitelji festivala su Skupština grada Kragujevca i WACOM Europe!

Za ovih proteklih 6 godina postojanja , Fotorama se može pohvaliti impozantnom listom eminentnih umetnika koji su gostovali , predavali i izlagali na ovom festivalu. Pored vecine naših eminentnih fotografa iz Srbije i regiona, ugostili smo i neka od najvećih svetskih imena iz sveta fotografije i digitalnih umetnosti kao sto su fotografi MAGNUM Društva i National Geographic magazina Steve McCurry. Erika Larsen. Diana

Markosian, Fritz Hoffman, Ko Yamada, jednog od najvećih umetnika analogne ere Jerryja Uelsmanna, čoveka po čijim tehnikama u laboratoriji je napravljen i osmišljen Adobe Photoshop softver, snimateljskog dvojca Discovery kanala Elie Gardner i Oscara Duranda do vodećih svetskih retušera kao što su Natalija Taffarel, Calvin Hollywood. Natalia Fadejeva … kao i vodećeg fotografa magazina VOGUE Italia , Lucie Giacani. ..

Aktivnosti na ovom festivalu prate i mladi i iskusni zaljubljenici u fotografiju kako u Srbiji tako i u regionu i Evropi , što mogu da posvedoče i svi veći svetski portali koji su uvrstili Fotorama festival na listu festivala koje bi trebalo posetiti

 Ovogodišnji termin održavanja FOTORAMA07 festivala je 25.· 28. Maj 2017.

Ove godine u goste nam dolaze čak tri glavna predavača i među njima Dennis Dunbar, svetski poznati Hollywoodski digitalni umetnik i retuser iz L.A. SAD. trenutno jedan od najaktuelnijih fotografa casopisa Nat Geo Washington mlađe generacije . Travis Dove i jedan od najboljih Landscape fotografa u regionu Roberto Pavić iz Zagreba .. Ove godine sa polaznicima ovogodišnje radionice radiće proslavljeni retušer i digitalni umetnik Hollywoodske A produkcije iz Los Anđelesa, gospodin DENNIS DUNBAR! Dennis je radio na nekim od  najvećih blockbaster franšiza kao što su Harry Potter. X-Men, Iron Men, Transformers, l am Legend. Avatar -The last airbender, Spiderwick Chrocless, Shrek, Star Trek i mnogih drugih kao i sa poznatim ličnostima

kao što je ovogodišnja dobitnica Oskara. Ema Stone, Angelina Jolie, Garry Oldman, Bily Zane … i dolazi sa namerom da prenese nova znanja i najmodernije tehnike koji trenutno vode jednu od najprogresivnijih produkcija na svetu.

Sama radionica će biti fokusirana na dve celine a to su Beauty Retouch i Compositing.

Radovi Trevisa Dava se pojavljuju u velikim i malim publikacija širom sveta, uključujući National Geographic Magazine, Rolling Stone, Aarp, The Wall Street Journal, i mnogim drugim časopisima, a on je redovni saradnik The New York Times-a. 2007 imenovan za College Photographer of the year od strane Škole Novinarstva u državi Missouri. U poslednjih nekoliko godina njegov rad je nagrađen od strane Pictures of the Year International, World Press Photo, Nacionalne asocijacije Press Photographers, i između ostalih i Udruženja reportažnih fotografa “Bele kud~e”. Trevisova fotografija je objavljena i na naslovnici News Photographer

Magazine i bio je proglašen od strane American Photo Magazine za jednog od najperspektivnijih fotografa u 2010. godini.

 

 Roberto Pavić je dobitnik je velikog broja nagrada, u svijetu i u Hrvatskoj. na različitim konkursima i i salonima. Kao najznačajniju nagradu ističe pobjedu na konkursu Fotografija godine BIH 2011. u kategoriji Kreativna fotografija. Izlagao je na preko 50 skupnih izložbi u svijetu, a serija fotografija pod nazivom Gradovi na vodi bila mu je prva samostalna međunarodna izložba.

Radovi su mu do sada objavljivani u raznim fotografskim časopisima u svijetu, a u svibnju 2013. godine  njegova fotografija lstri an Fantasy ll, koja je dio njegove izložbe Gradovi na vodi, izašla je na naslovnoj stranici britanskog Digital Photo-a, jednog od najprodavanijih fotografskih časopisa na svijetu. Isto tako radovi su mu objavljeni u nekima od najpoznatijih fotografskih časopisa na svijetu kao što su na primjer Digital Camera (UK), Practical Photography (UK), Amateur Photographer (UK), a francuski Photographie objavio je na naslovnici časopisa portret njegovog sina.

 Radionica Denisa Danbara će se održati 25 i 26. Maja dok je terenska radionica Travisa Dava planirana za subotu 27. Maja u prepodnevnim časovima a samostalna izložba radova Travi sa Dava pod imenom” Sveta Gora” biće svečano otvorena u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac 27. maja od 20h .. Predavanje i radionica Roberta Pavića će se održati u petak 26. maja.

Pored ovih dešavanja vezanih za glavne predavače festivala planirane su i još dve izložbe fotografija. Prva izlozba sa kojom će biti i otvoren ovogodišnji Fotorama Festival je(. godišnja izložba Foto kluba APOLO, koji će predstaviti radove mladog i perspektivnog domaćeg fotografa Lazara Milanovića pod imenom” Priče sedam nacija”koja će se otvoriti u centralnom atrijumu Kragujevac Plaza Centra 25. Maja od 19h.

Druga izložba je određena za četvrti po redu međunarodni konkurs PICKS- Balkan Edition. koji za temu ove godine ima biranje najbolje Travel fotografije. Kao i svake godine biramo najbolje fotografije i novog laureta Fotorama festivala. Kao i svake godine nagrade su jako vredne i ove godine partneri festivala su Rapsody Travel Srbija i Magazin Turistički svet. Pored izložbi, na festivalu će se izvesti i jedna od najomiljenijih radionica Astrofotografije koju Fotorama organizacija sprovodi sa Institutom za Fiziku. Univerziteta u Kragujevcu. četvrti put za redom posetioci ove radionice će moći da snimaju nebeska tela pomoću moćnog teleskopa iz opservatorije Instituta.

Na programu su ii još par predavanja, prezentacija i predstavljanja najnovijih dostignuća vezanih za fotografsku opremu i periferija za vizuelne umetnosti. Na festivalu će se predstaviti i novi proizvodi lidera u oblasti grafičkih tabli, WACOM Europe.

U novoj šemi festivala. osnovan je i FOTORAMA EXTENDED program koji za cilj ima i letnje kampove koji će uključivati radionice i saradnju mladih srpskih fotografa i gostiju iz inostranstva. U periodu od 18. do 28. Avgusta. Fotorama organizacioni tim će ugostiti Goste iz Japana, i to tačnije studente sa tri Univerziteta umetnosti iz Japana. Prošlogodišnji predavač sa Fotorama festivala. Prof. Ko Yamada sa Tokijskog univerziteta umetnosti će doći sa 8 svojih studenata sa Tokio, Nagoja l Aichi Univerziteta umetnosti koji će saradjivati sa 8 srpskih fotografa na projektu zajedničke izložbe pod imenom “ Ja sam kući” koja će biti otvorena u

toku ovog perioda u Univerzitetskoj Galeriji Pravnog Fakulteta u Kragujevcu.

 Više informacija i materijala sa prošlih festivala možete naći na zvaničnoj web strani i FB stranici festivala!

www.fotoramafest.com l https://www.facebook.com/fotoramafest

DOBRODOŠLI U FOTORAMA SVET!

ReFoto

Author: ReFoto